Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Fitch: "Σε 15 μέρες θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας"

Moody's: Κινδυνεύει το πρόγραμμα σταθερότητας




Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένει η Fitch Ratings πως θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της Ε.Ε. και του ΔΝΤ όπως εκτιμά ο αναλυτής του οίκου Κρίστοφερ Πράις λέγοντας μάλιστα πως δεν αποκλείει και νέες υποβαθμίσεις της χώρας:
"Δε νομίζω ότι θα καθίσουν να περιμένουν να δουν εάν θα αποτύχουν στη χρηματοδότηση από την αγορά. Θα προτιμήσουν να προσφύγουν στην ΕΕ. Θα χρειαστούν περίπου μία ή δύο εβδομάδες μέχρι να συμβεί αυτό. Δε νομίζω ότι μπορούν να το καθυστερήσουν περισσότερο".

Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή η μείωση του ελλείμματος είναι εφικτή:
"Είναι εφικτό για την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της όπως σχεδιάζει. Είναι ξεκάθαρο πως δεν θα είναι δύσκολο, αλλά δεν περιμένουμε μια πολύ μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί μεταξύ 2%-3% φέτος και μπορεί να σταθεροποιηθεί σε ένα ή δύο χρόνια".
Moody's : Κινδυνεύει το Πρόγραμμα σταθερότητας

Σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά στην εκτέλεσή του αντιμετωπίζει το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, παρά το πακέτο στήριξης που εξειδικεύτηκε την Κυριακή, σύμφωνα με αναλύτρια της Moody's. Παρόλ’ αυτά, ο ξένος οίκος εκτιμά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας είναι περιορισμένος.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η Σάρα Κάρλσον δήλωσε ότι η εξειδίκευση του μηχανισμού βοήθειας σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίησή του αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο η πιθανότητα υποβάθμισης της χώρας από την τρέχουσα αξιολόγηση Α2 κάποια στιγμή τους επόμενους 12-18 μήνες παραμένει πάνω από 50%.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικοί κίνδυνοι στην εκτέλεση (ΠΣΑ) αναφορικά με αυτό που θέλουν να επιτύχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου