Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Στο 1,5 εκατομμύριο άτομα στη μαύρη εργασία


Ένας στους 4 δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας και η πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι.

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η μαύρη εργασία στην χώρα μας με 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους να είναι ανασφάλιστοι ή να απασχολούνται παράνομα, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Πρόσφατη έρευνα δείχνει οτι από τους 4.500.000 εργαζόμενους στην χώρα μας οι 300.000 ψευδοαπασχολούνται, οι 200.000 έχουν ενταχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, οι 350.000 είναι μόνιμοι συμβασιούχοι, ενώ οι 1.100.000 είναι αόρατοι αόρατοι.

Ο Κώστας Νικολάου, υπεύθυνος του Κέντρου Εργαζομένων και Ενημέρωσης( ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ,
 κάνει λόγο για ακόμα 600.000 ανασφάλιστους εργαζόμενους μισθωτούς. “Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ο 1 στους 4 εργαζόμενους, κυρίως νέοι δουλεύουν με μαύρη εργασία” τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος κάνει λόγο και για απουσία κρατικών ελεγχτικών μηχανισμών, αφού οι επιθεωρήσεις εργασίας υπολειτουργούν ή είναι διαβρωμένες από τις επιχειρήσεις.

Προβληματισμό όμως προκαλεί και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν τις νόμιμες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο Χρήστος Ταμπουράνης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών επιχειρήσεων Αττικής, καταγγέλει στο 
Newsit, πως οι εταιρείες ενώ είναι κερδοφόρες δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις, καθυστερούν τις πληρωμές και δεν πληρώνουν τα δώρα.

Χειρότερη χαρακτηρίζει την κατάσταση στα τηλεφωνικά κέντρα ο Δημοσθένης Παπαδάτος, μέλος του σωματείου εργαζομένων. “Συνολικά δουλεύουν 6.000 άτομα με 12 μηνες συμβάσεις μη ανανεώσιμες. Αυτό σημαίνει πως μετά αυτοί οι άνθρωποι περνούν στην ανεργία ή στην μάυρη εργασία” τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου