Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

“Πρωταθλητές” στη φοροδιαφυγή οι συμβολαιογράφοι

Περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του...



Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες. Συμβολαιογράφοι βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας ανύπαρκτες δαπάνες, προκειμένου να περιορίσουν τα καθαρά τους κέρδη και να γλιτώσουν φόρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», μετά τους 151 ιατρούς του Κολωνακίου για τους οποίους ήδη ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί, σειρά πήραν 352 συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα που ελέγχθηκαν τον Μάρτιο και τα στοιχεία που προέκυψαν είναι εντυπωσιακά: εντοπίστηκαν συνολικά 560 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 343 αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικές.

Η συνηθέστερη πρακτική αποφυγής φόρων, όπως προέκυψε από τους ελέγχους, έχει σχέση με τις δαπάνες. Ενώ δήλωναν κανονικά τα έσοδά τους, συμπλήρωναν στις δηλώσεις τους φουσκωμένες δαπάνες κατά το... δοκούν, χωρίς αποδεικτικά, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να μειώσουν τον οφειλόμενο φόρο.

Οι έλεγχοι στους συμβολαιογράφους διενεργήθηκαν στο διάστημα 12 με 19 Μαρτίου και μέσα σε μία εβδομάδα ελέγχθηκαν 352 επαγγελματίες σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό παραβατικότητας άγγιξε το 47%. Το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου από τους 26 που ελέγχθηκαν οι 14 (ποσοστό 54%) είχαν υποπέσει σε 88 παραβάσεις.

Στη δεύτερη θέση της κλίμακας παραβατικότητας εντοπίζονται οι 17 συμβολαιογράφοι των Ιονίων Νήσων, στους οποίους εντοπίστηκαν 9 με παραβάσεις (παραβατικότητα 53%) και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι 29 συμβολαιογράφοι της Πελοποννήσου με ποσοστό παραβατικότητας 52% (σε 15 από τους 29 εντοπίστηκαν παραβάσεις).

Οι περισσότεροι έλεγχοι, όπως είναι φυσικό, διενεργήθηκαν στην Αττική, όπου από τους 82 συμβολαιογράφους οι 42 είχαν 85 παραβάσεις, ενώ οι πιο συνεπείς φορολογούμενοι συμβολαιογράφοι εντοπίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο. Ελέγχθηκαν 4 και δεν βρέθηκε κανένας με παράβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου