Τρίτη 27 Απριλίου 2010

O Βεζούβιος απειλεί τουλάχιστον 18 ιταλικές πόλεις


Μια πιθανή αφύπνιση του διάσημου ηφαιστείου απειλεί πάνω απο ένα εκατατομμύριο ανθρώπους.

Αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα της δημόσιας ασφάλειας στην Ιταλία, δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής πολιτικής προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζα.

 «Ο Βεζούβιος αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα δημοσίας ασφάλειας στην Ιταλία, διότι υπάρχουν στις υπώρειές του πολλές πόλεις, οι οποίες θα πλημμύριζαν με λάβα και τέφρα σε περίπτωση εκρήξεώς του», τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Επί του παρόντος, το ηφαίστειο είναι ήρεμο, όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως την ημέρα που θα αφυπνισθεί η κατάσταση θα είναι απολύτως δραματική» πρόσθεσε.

 Οι 18 πόλεις που βρίσκονται γύρω από το ηφαίστειο, του οποίου η τελευταία έκρηξη χρονολογείται από το 1944, κατοικούνται από 500 έως 650.000 ανθρώπους, υπενθύμισε. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως μία μελλοντική του έκρηξη ενδέχεται να είναι εξίσου σοβαρή με εκείνη του 1631, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 4.000 άνθρωποι.

 Οι στήλες καπνού, λάβας και τέφρας, ενδέχεται να φθάσουν σε ύψος τα 20 χλμ και να εκταθούν σε μία ακτίνα 25 χλμ, σύμφωνα με τον Μπερτολάζο, ο οποίος δυνητικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση σε περίπτωση που επισυμβεί.

Οι ιταλικές αρχές έχουν ξεκινήσει να μελετούν ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης «για να δούμε εάν είναι απαραίτητο να διευρύνουμε τη ζώνη κινδύνου και να θέσουμε σε εφαρμογή σχέδια εκκένωσης για τουλάχιστον ένα εκατ. κατοίκους, ιδίως της Νάπολης», πρόσθεσε.

Μία έκρηξη ανάλογη εκείνης που ισοπέδωσε την πόλη της Πομπηΐας το 79 πΧ θα απειλούσε 2 έως 5 εκατ. ανθρώπους, όμως μία τέτοια πιθανότητα για το μέλλον είναι μόλις 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου