Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Νέα έρευνα για τις επιπτώσεις των κινητών στην υγεία



Η έρευνα αυτή που φέρει τα αρχικά COSMOS (Cohort Study on Mobile Communications) θα είναι η μεγαλύτερη του είδους της.

Μια νέα έρευνα που θα διαρκέσει όχι χρόνια, αλλά δεκαετίες, για το αν η χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με την εμφάνιση μακροπρόθεσμα προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές παθήσεις, ξεκίνησε σήμερα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. 


Η έρευνα αυτή που φέρει τα αρχικά COSMOS (Cohort Study on Mobile Communications) θα είναι η μεγαλύτερη του είδους της και θα γίνει σε δείγμα περισσότερων από 250.000 ανθρώπων ηλικίας 18 ως 69 ετών στη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Οι προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με αυτό, δηλώνει ο καθηγητής Πολ Έλιοτ, κύριος ερευνητής του Imperial College του Λονδίνου στο βρετανικό κομμάτι της COSMOS, ήταν μέχρι σήμερα καθησυχαστικές, αλλά διαρκούσαν μόνον γύρω στα 10 χρόνια ή και λιγότερο.

Καθώς πολλές μορφές καρκίνου χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να εμφανιστούν και η χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι ακόμη σχετικά πρόσφατη απαιτείται να γίνει μια νέα μακρόχρονη έρευνα, σημείωσε ο ίδιος.

"Για το καλό των σημερινών χρηστών και των μελλοντικών γενεών είναι λογικό να κάνουμε αυτήν την έρευνα", υπογράμμισε.  "Η έρευνα COSMOS θα αφορά τη μακρόχρονη χρήση (κινητών τηλεφώνων), τα 10, 20 ή 30 χρόνια (χρήσης). Με τη μακροχρόνια παρατήρηση θα επιτρέψουμε να περάσει ο απαραίτητος χρόνος που χρειάζεται μια ασθένεια για να εμφανιστεί", επισήμανε.

 Άλλοι καθηγητές επισήμαναν ότι πολλές από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τα κινητά αφορούσαν μόνον το ενδεχόμενο να συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, ενώ η έρευνα COSMOS, η οποία θα γίνει μέσω διαδικτύου, θα εξετάσει και για άλλου είδους ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου