Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ετοίμαζαν διπλό χτύπημα με παγιδευμένα αυτοκίνητα


Παράλληλο βομβιστικό χτύπημα σχεδίαζε ο Επαναστατικός Αγώνας με στόχους αστυνομικούς και οικονομικό παράγοντα, σύμφωνα με υψυλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Διπλό παράλληλο βομβιστικό χτύπημα με παγιδευμένα αυτοκίνητα ετοίμαζε ο Επαναστατικός Αγώνας, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αντιτρομοκρατικού επιτελείου. Η μία επίθεση, σύμφωνα με τις πηγές, θα είχε στόχο τη στατική αστυνομική δύναμη στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Βαθέως, δίπλα από την ΓΑΔΑ και η άλλη θα γινόταν στην οδό Μητροπόλεως, πιθανώς με στόχο μεγάλο οικονομικό παράγοντα της χώρας. Μάλιστα, θεωρούν οτι είναι πολύ πιθανό η πυροδότηση να γινόταν με τηλεχειρισμό ή κινητό τηλέφωνο. 

Σύμφωνα με τα στελέχη, την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις θα αναλάμβανε ο "Επαναστατικός Αγώνας" με σκοπό να δείξει οτι είναι ο "κυρίαρχος" στην εγχώρια τρομοκρατία. Δεν αποκλείουν όμως να "παραχωρούσε" τη μία απο τις δύο επιθέσεις  στη "Λαϊκή Θέληση" ή τη "Σέχτα Επαναστατών" αν επεδίωκαν σε κάποια από αυτές τη χρήση βαρύ οπλισμού για θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Οι αξιωματούχοι οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά τον εντοπισμό της μεγάλης ποσότητας της εκρηκτικής ύλης anfo στον Καρέα, σε συνδυασμό με τα χειρόγραφα σκαριφήματα της οδού Πανόρμου και αυτού των γύρω δρόμων της Αρχιεπισκοπής και την  κόκκινη επισήμανση της οδού Μητροπόλεως, όπου εικάζεται ότι θα τοποθετούσαν παγιδευμένο όχημα.

"Θα τις έβαζαν πολύ σύντομα"
Τα ίδια στελέχη του υπουργείου ισχυρίζονται οτι οι τρεις φιάλες προπανίου ήταν βόμβες έτοιμες προς χρήση. Το μόνο που έλειπε -όπως λένε- ήταν το το ρολόι ή η πλακέτα, για την πυροδότησή τους, ωρολογιακά ή με τηλεχειρισμό. Αναφέρουν οτι  είχαν τοποθετήσει τους πυροκροτητές μαζί με ΤΝΤ για να αποφευχθεί το "λάθος" της Κηφισιάς στη Citibank, όπου είχαν τοποθετήσει αδύναμους πυροκροτητές, οι οποίοι δεν μπορούσαν να προκαλέσουν την έκρηξη τόσο μεγάλης ποσότητας anfo. "Στα δύο μεταλλικά δοχεία λαδιού, που ήταν γεμάτα με την ίδια εκρηκτική ύλη, απέμενε η τοποθέτηση αντίστοιχων πυροκροτητών και οι μηχανισμοί πυροδότησης" λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη και προσθέτουν ότι τα μέλη της οργάνωσης θα τις χρησιμοποιούσαν πολύ σύντομα.

Τι έκρυβε η γιάφκα του Καρέα
Σε τελευταία ανακοίνωση της ΕΛ. ΑΣ, δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο γκαράζ του Καρέα, μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών:

- Τα στερεά υλικά στις 3 φιάλες υγραερίου προέρχονται από γεωργικό λίπασμα με κύριο συστατικό τους το νιτρικό αμμώνιο, εμποτισμένα με φωτιστικό πετρέλαιο.
- Τα στερεά υλικά στα 2 μεταλλικά δοχεία αποθήκευσης προέρχονται από γεωργικό λίπασμα με κύριο συστατικό τους το νιτρικό αμμώνιο, εμποτισμένα με πετρέλαιο.
- Τα παραπάνω στερεά υλικά προσομοιάζουν με την εκρηκτική ύλη ANFO και δεν είναι τυποποιημένα εργοστασιακά προϊόντα.
- Όμοιου τύπου εκρηκτική ύλη με αυτή που βρέθηκε στις φιάλες υγραερίου (νιτρικό αμμώνιο εμποτισμένο με φωτιστικό πετρέλαιο) διαπιστώθηκε στον αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, που εξουδετερώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009 μέσα σε αυτοκίνητο που είχε τοποθετηθεί έξω από το κτίριο, όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας CITIBANK στη Ν. Κηφισιά.
- Τα στερεά υλικά, που ανευρέθηκαν στην πλαστική σακούλα απορριμμάτων προέρχονται από γεωργικό λίπασμα με κύριο συστατικό τους το νιτρικό αμμώνιο.

Πως έφτασαν στον Καρέα
Η αστυνομία εντόπισε πρώτα τον ιδιοκτήτη του γκαράζ του Καρέα μέσω του βιβλίου εσόδων - εξόδων που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Κ. Γουρνά. Ο ιδιοκτήτης φαίνεται πως αναγνώρισε τον "ενοικιαστή" στο πρόσωπό του κατηγορουμενου.  Οι αξιωματικοί έχουν απευθυνθεί και στις τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα μέλη της οργάνωσης διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς ή θυρίδες, χρησιμοποιώντας τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας ή τα πλαστά.

"Ψάχνουμε άλλα 5 σπίτια ή γκαράζ"

 Υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιτρομοκρατικής υποστηρίζει πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 5 σπίτια ή ακόμη και γκαράζ που πρέπει να βρεθούν. Σε κάποιο από αυτά, το αντιτρομοκρατικό επιτελείο εκτιμά οτι θα βρεί το οπλοστάσιο. Η αστυνομία συνδυάζει χτυπήματα του Επαναστατικού Αγώνα για να οριοθετηθούν οι περιοχές που μπορεί τα μέλη της οργάνωσης να διατηρούσαν "ορμητήρια". "Για παράδειγμα τα διαμερίσματα της Κυψέλης, τα χρησιμοποιούσαν για επιθέσεις στο κέντρο της πόλης, αυτό της Ν. Ιωνίας για επιθέσεις όπως αυτή στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας, το γκαράζ του Καρέα για αντίστοιχες κρούσεις στα νότια προάστια" υποστηρίζει η πηγή.

Οι αξιωματικοί έχουν απευθυνθεί και στις τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα μέλη της οργάνωσης με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας ή με τα πλαστά που είναι γνωστά διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς ή θυρίδες.


Αναμένονται άλλες δύο συλλήψεις
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο εκτιμάται οτι θα φθάσουν και σε όλα τα άλλα σημεία όπου η οργάνωση είχε αποθηκευμένα εκρηκτικά ή όπλα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ακόμη πως τις επόμενες ημέρες θα συλληφθούν άλλα δύο άτομα, την ταυτότητα των οποίων γνωρίζει η αστυνομία αλλα μέχρι τώρα άφηνε ελεύθερα με την ελπίδα να την οδηγήσουν σε νέες γιάφκες ή σε συνεργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου