Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ήρθαν οι ελεγκτες του ΔΝΤ, "μπλόκαραν" οι Ευρωπαίοι


Οι ελεγκτές του ΔΝΤ τελικά δεν ... κόλλησαν στη σκόνη του ηφαιστείου, κατέφτασαν και θα πιάσουν δουλειά παρά την αργοπορία των συναδέλφων τους από την Ευρώπη.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξαιτίας των δυσκολιών στο διεθνή εναέριο χώρο και την ακύρωση πτήσεων, η έναρξη των προγραμματισμένων διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναβάλλεται για μερικές μέρες, όμως οι Αμερικανοί του ΔΝΤ είναι εδώ και σήκωσαν ... μανίκια . Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης οτι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν οι συναντήσεις θα γίνουν την Τετάρτη 21 Απριλίου. 

Οι ελεγκτές του ΔΝΤ δηλώνουν έτοιμοι από σήμερα εάν το επιθυμεί η ελληνική Κυβέρνηση να διαπραγματευτούν, αν και δηλώνουν επίσης ότι θα κάνουν υπομονή εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει κοινές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.

Πόσο θα κοπούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
Πάντως κάποια στιγμή το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα έρθει στην Ελλάδα με μια σειρά μέτρων στις βαλίτσες του.
Στον ιδιωτικό τομέα το πλάνο δεν προβλέπει απλώς πάγωμα αλλά μείωση μισθών- με προτεινόμενη κατά 10% - σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της "εσωτερικής υποτίμησης", όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Κυβερνητικός παράγοντας που μιλα στην εφημερίδα, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση το συζητά αναφέρει ότι "η κουβέντα δεν έχει αρχίσει αλλά όταν κάθεσαι στο τραπέζι δεν μπορείς να πεις αυτό δεν το συζητάω. Μπορούμε να τους πείσουμε ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλοί και η μειωσή τους θα είναι επιβλαβής για την οικονομία".

Σε ερώτηση για το πώς θα γίνει αυτό αφού θα πρέπει να αναιρεθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η απάντηση είναι ότι μπορεί να γίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Το "τούνελ" είναι δεκαετές 
Παράλληλα, το "τούνελ" στο οποίο θα μπει η χώρα δεν φαίνεται να είναι τριετές αλλά δεκαετές. Στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε στον Επίτροπο Ρεν - όπως δημοσίευσαν ΤΑ ΝΕΑ - ότι "χρειάζονται πρόσθετα μέτρα - ήδη από το 2010 - αλλά και μεγάλες προσπάθειες για τουλάχιστον 10 χρόνια".

Στοιχεία της REAL NEWS της Κυριακής διευρκινίζουν ότι οι παρεμβάσεις που θα ζητήσει το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνουν, τα τρία χρόνια του ΠΣΑ, άλλα τρία χρόνια για την αποπληρωμή του δανείου και τέσσερα χρόνια για τη συντήρηση των αποτελεσμάτων. Στόχος είναι η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 8 μονάδες ως προς το ΑΕΠ κατ' έτος.

Κορυφαίο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής - αναφέρει ότι "το πλαίσιο είναι γνωστό" και ότι "επ' αυτού θα κινηθούν οι προτάσεις".
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ θα ζητήσει:
- Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2010 αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους του ΠΣΑ
- Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011 και 12
- Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων
- Κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση των ζημιογόνων δημοσίων οργανισμών
- Απελευθέρωση της αγοράς και κλειστών επαγγελμάτων
- Αναστολή της υποχρεωτικής εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων εργασίας
- Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
- Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας όπως έγινε και στο δημόσιο τομέα
- Ελαστικότερο θεσμικό πλαίσιο για απολύσεις και ενίσχυση της μερικής απασχόλησης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
- Άμεση - από φέτος - εφαρμογή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύεις - παρότι μέσα είναι και η ΕΕ - ρόλο "οδηγού" έχει το ΔΝΤ. Αυτό παραδέχεται ευρωπαίος αξιωματούχος που μιλά στην Καθημερινή, αναφέροντας ότι "
τα θέλουν όλα τώρα"... πράγμα που σημαίνει οτι με την ευκαιρία του "πακέτου" το ΔΝΤ θα θελήσει να εφαρμοστούν όλες οι συστάσεις που είχαν απευθύνει στις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες.
Τις πταίει;

Και παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο, οι πολίτες θεωρούν ότι και οι δύο έχουν ευθύνες. Δημοσκόπηση που πραγματοποιεί το Newsit δείχνει ότι η πλειοψηφία απαντά ότι για την κρίση ευθύνονται και οι δύο κυβερνήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου