Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

“Καυτή” εβδομάδα αλλαγών

Αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και “Καλλικράτης”...



βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο υπουργικό συμβούλιο αυτής της εβδομάδας θα συζητηθεί τελικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνοου, υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, μετά την διαφαινόμενη χρήση του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική κατεύθυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα είναι η πώληση του συνόλου των επιχειρήσεων που είναι στον έλεγχο του Δημοσίου, με μοναδική εξαίρεση τις εταιρείες που διαθέτουν δίκτυα, στις οποίες το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει την πλειοψηφία.

Να σημειωθεί ότι συνολικά στην τριετία προσδοκώνται έσοδα ύψους 5,5 - 6 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για φέτος προβλέπονται 2,5 δισ. ευρώ, πράγμα δύσκολο να υλοποιηθεί εξαιτίας της σχετικής καθυστέρησης που έχει υπάρξει αλλά και της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας.
Σε ό,τι αφορά τα κλειστά επαγγέλματα, θα συσταθούν επιτροπές που θα εξετάσουν όλες τις πτυχές του θέματος για το κάθε επάγγελμα ξεχωριστά, ενώ στη διυπουργική θα δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις.
Πιθανότατα εντός της εβδομάδας θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και η τελική μορφή του “Καλλικράτη”, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων, που μέχρι σήμερα παραμένει “επτασφράγιστο μυστικό”. Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών πάντως δηλώνουν ότι “τα κριτήρια γιά τη δημιουργία των νέων Δήμων θα είναι τέτοια, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθούν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου