Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Σε επιφυλακή και η Ελλάδα για τη στάχτη



Σε επιφυλακή και η Ελλάδα για τη στάχτη από την Ισλανδία, ενώ συνεχίζεται το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια -για τέταρτη ημέρα - με χιλιάδες ταξιδιώτες να έχουν εγκλωβιστεί και τεράστιες απώλειες για τις αεροπορικές εταιρείες. Ακυρώσεις πτήσεων και σήμερα σε "Ελευθέριος Βενιζέλος" και "Μακεδονία".

                   

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου Eurocontrol προειδοποιεί ότι τα προβλήματα από τη στάχτη του ισλανδικού ηφαιστείου θα κρατήσουν "τουλάχιστον άλλο ένα 24ωρο" ενώ οι επιστήμονες ακόμη δεν είναι σίγουροι πότε το φαινόμενο θα σταματήσει.

Όσον αφορά την 
Ελλάδα, μιλώντας στο Newsit ο φυσικός και μετεωρολόγος της ΕΜΥ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, αναφέρει ότι προς το παρόν ο εναέριος χώρος της Ελλάδας δεν βρίσκεται στο "κόκκινο". Ωστόσο καθώς η στάχτη βρίσκεται κοντά στη χώρα, αναμένουν το νέο δελτίο - στις 15.00 ώρα Ελλάδας - για την κατάσταση στο FIR από το αρμόδιο κέντρο παρακολούθησης του Λονδίνου για να δουν αν και η χώρα θα βρεθεί στον "κλοιό" της τέφρας.

Σήμερα Κυριακή, η ταλαιπωρία συνεχίζεται στα ελληνικά αεροδρόμια για εκατοντάδες επιβάτες. Την Κυριακή ακυρώνονται μέχρι στιγμής 147 πτήσεις από και προς το "
Ελ. Βενιζέλος" ενώ από και προς το "Μακεδονία" είναι γνωστό ότι δεν θα γίνουν μέχρι στιγμής 18  πτήσεις.
"Πυκνότερο Τρίτη και Τετάρτη"
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κατεύθυνση των ανέμων δείχνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί έως τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας, ενώ εκτιμούν ότι το σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης που κινείται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ίσως γίνει πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εμφανίστηκε να εξασθενίζει χθες Σάββατο, αλλά ίσως συνεχιστεί για ημέρες, ακόμα και για μήνες, κατά αξιωματούχους και ειδικούς. Το σύννεφο, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία AccuWeather, θα γίνει "πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη, αποτελώντας ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τα αεροπορικά ταξίδια. . . πάντως , αναμένεται επίσης να είναι στενότερο και να επηρεάζει μια μικρότερη σε έκταση περιοχή". Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, μια καταιγίδα στον Ατλαντικό και η αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων την Πέμπτη ίσως διαλύσουν το σύννεφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου