Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Νέο ιστορικό για το spread - Πέφτει το χρηματιστήριο - Στο 13,6% το έλλειμμα!


Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε σήμερα το κόστος ασφάλισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι αθέτησης

πληρωμών, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα αναφορικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.
Το CDS των πενταετών ομολόγων έφτασε μέχρι τις 555 μονάδες βάσης από 485,7 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ έναντι αθέτησης πληρωμών κοστίζει πλέον 505.000 ευρώ.


Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund διαμορφωνόταν στις 518 μονάδες βάσης. Χθες, ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 532 μονάδων βάσης.

Με μεγάλη πτώση άνοιξε και το χρηματιστήριο. Αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης είναι στο -0,6% στις 1924 μονάδες.
Εκτινάχθηκε το έλλειμμα!
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ανέρχεται στο 13.6% του ΑΕΠ για το 2009, ανακοίνωσε η Eurostat.
 Το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 115,1% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει πως η "απόσταση" που υποχρεούται να καλύψει η χώρα μας δεν θα είναι 4% του ΑΕΠ αλλά 4,5%-4,8%. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει φέτος το δημόσιο να εξοικονομήσει (από επιπλέον έσοδα και περικοπές δαπανών) 11,5 δισ. ευρώ και όχι 10 δισ. ευρώ που αρχικά υπολόγιζε η κυβέρνηση. 

Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού έως τα μέσα Μαϊου


Αυτό εκτίμησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια έως τότε, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Τείνω να μην το πιστεύω. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα στο να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα».

Επιμένει η S&P: 
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει
Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει προέβη ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Standard & Poor’s, Τζον Τσάμπερς.


Ο Τσάμπερς τόνισε ότι η S&P δεν θα είχε την Ελλάδα σε διαβάθμιση investment-grade αν πίστευε ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι στο χρέος και δεν σημαίνει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (δεν) έχουν ηράκλειο έργο μπροστά τους για να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου