Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ο ήλιος όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!


H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εντυπωσιακές -και… ολίγον


ψυχεδελικές- εικόνες του ήλιου που τράβηξε το νέο δορυφορικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory), στόχος του οποίου πρωτίστως είναι να δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες στο μέλλον να προβλέπουν έγκαιρα τις επερχόμενες καταστροφικές ηλιακές καταιγίδες.
    Αν και δεν έδωσαν ακόμα λεπτομέρειες, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ήδη μαθαίνουν νέα πράγματα από τις παρατηρήσεις του νέου δορυφόρου που εκτοξεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου πάνω σε ένα πύραυλο "Άτλας" και ήδη έστειλε στη Γη εντυπωσιακές έγχρωμες φωτογραφίες
Ο δορυφόρος, που λειτουργεί απολύτως ομαλά, φέρει τρεις συστοιχίες επιστημονικών οργάνων, εκ των οποίων η μια έχει κατασκευαστεί από το εργαστήριο ατμοσφαιρικής και διαστημικής επιστήμης του πανεπιστημίου του Κολοράντο και οι άλλες δύο από την εταιρία Lockheed Martin. Τα τρία όργανα εστιάζουν αντίστοιχα στις διεργασίες στο εσωτερικό του ήλιου, στην επιφάνεια και στην ατμόσφαιρά του. Τα διαφορετικά μήκη κύματος που λειτουργούν τα τρία όργανα, επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετούν τον ήλιο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ.


    Οι πρώτες θεαματικές φωτογραφίες και τα πρώτα βίντεο (με κάμερες υψηλότατης ανάλυσης) του Solar Dynamics Observatory, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει επί τουλάχιστον μία πενταετία, δείχνουν τεράστιες εκρήξεις στον ήλιο και εντυπωσιακά αέρια εξάρματα που ξεπηδούν από την επιφάνειά του.

    Η ηλιακή δραστηριότητα έχει σημαντική επίδραση στον πλανήτη μας, καθώς οι εκρήξεις φορτισμένων σωματιδίων και η εκπομπή έντονης ακτινοβολίας μπορεί να αποδιοργανώσουν τις δορυφορικές επικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτρισμού, να υποσκάψουν την υγεία των αστροναυτών κ.α.

    Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι η αποστολή του δορυφόρου θα φέρει πραγματική επανάσταση στις γνώσεις μας για την φυσική του ήλιου, με τον ίδιο τρόπο που το διαστημικό τηλεσκόπιο "Χαμπλ" έριξε νέο φως στην αστρονομία και την κοσμολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου