Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Υπέρ της κατάργησης της Επ.Ε.Ι.Α. και μεταφορά της εποπτείας στην ΤτΕ


Η κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Επ.Ε.Ι.Α.) και η μεταφορά της αρμοδιότητας του ελέγχου στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει δημιουργήσει αναστάτωση και αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στον ασφαλιστικό κλάδο από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις τουυπουργείου Οικονομικών.

Παράγοντες και φορείς της αγοράς, έχουν εκφράσει τις απόψεις τους. Ποια όμως είναι και η αντίληψη που έχει το ευρύτερο κοινό για το θέμα; Συμφωνεί με την κατάργηση ή όχι;

Στο insuranceworld.gr θέσαμε το ζήτημα διατυπώνοντας το ερώτημα: «
Συμφωνείτε με την κατάργηση της Επ.Ε.Ι.Α και την άσκηση εποπτείας από την ΤτΕ;».

Η εικόνα των απαντήσεων, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πως βλέπουν τα πράγματα οι άνθρωποι που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για το χώρο. Το 66,07% συμφωνεί με την κατάργηση, το 31,55% διαφωνεί και το υπόλοιπο 2,38% απάντησε ότι δε γνωρίζει.

«Μα η Επ.Ε.Ι.Α., έλαβε αποφάσεις μέσα σε 18 μήνες που δεν είχαν ληφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια», θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί.

Πού οφείλεται επομένως η τόσο μεγάλη επικράτηση του ναι; Η θετική στάση υπέρ της κατάργησης; Μία απάντηση θα μπορούσε να είναι το αναμφισβήτητο κύρος που διαθέτει στην αγορά η Τράπέζα της Ελλάδος.

Γεγονός, που από μόνο του λειτουργεί υπέρ της αποτελεσματικής εποπτείας και θα ενισχύσει την αξιοπιστία και φερεγγυότητα που τόσο έχει ανάγκη ο κλάδος σήμερα.

Επίσης, μπορεί να συμφωνούν κάποιοι με το σκεπτικό της ενοποιημένης εποπτείας στο χρηματοασφαλιστικό κλάδο.

Σίγουρα όμως, ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό των θετικών απαντήσεων υπέρ της κατάργησης, μπορούμε να το αποδώσουμε ως αντίδραση απέναντι στην «υπερδραστηριότητα» που επέδειξε η Επ.Ε.Ι.Α. με το κλείσιμο εφτά εταιριών τον τελευταίο χρόνο.

Παρά το γεγονός, ότι ανάγκες όπως: να μπει κάποια τάξη και ότι η αγορά θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει εξυγιανθεί είναι κοινά αποδεκτές, εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «κάπως αλλιώς θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα», όπως η εκκαθάριση εν λειτουργία και οι αποφάσεις να λαμβάνονταν αφού θα είχε προετοιμαστεί όμως πρώτα η «επόμενη ημέρα».

Με το «γράμμα του νόμου», η ευθύνη γι’ αυτό, ανήκει στην Πολιτεία και όχι στην Επ.Ε.Ι.Α.. Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο πρόεδρός της κ. 
Γεώργιος Πέτσας στην εκδήλωση των φορέων της διαμεσολάβησης, η εποπτική αρχή, έκανε τη δουλειά της, εφάρμοσε το νόμο.

Οι νόμοι όμως στην προκειμένη περίπτωση σχετίζονται με τις τύχες χιλιάδων ανθρώπων (εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι, διαμεσολαβούντες).

Επομένως, δε στέκονται απέναντι στην Επ.Ε.Ι.Α. για το λόγο ότι εφάρμοσε τους νόμους. Χρεώνουν όμως και σε αυτή -πέραν των ευθυνών της Πολιτείας- την έλλειψη ευαισθησίας απέναντι σε αυτές τις πολυπληθείς ομάδες που ήρθαν αντιμέτωπες με τις συνέπειες των αποφάσεων.

Για το λόγο αυτό, αρκετοί από το ακροατήριο στην ίδια εκδήλωση, αντέδρασαν όταν ο κ. Πέτσας ανέφερε κάποια στιγμή, ότι οι υπάλληλοι της Επ.Ε.Ι.Α., μετά την απόφαση για την κατάργησή της, αισθάνονται μεγάλη επαγγελματική ανασφάλεια.

Πέραν όλων αυτών και των βραχυπρόθεσμων αντιδράσεων, το σίγουρο είναι ότι η αγορά χρειάζεται αποτελεσματική εποπτεία για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού.

Το ασφαλιστικό προϊόν στον κλάδο Ζωής ειδικότερα, έχει από τη φύση του μακροπρόθεσμη προοπτική και χαρακτηριστικά. Η κρίση που πλήττει ειδικότερα τη χώρα μας και οι εξελίξεις όσον αφορά το επίπεδο των συντάξεων,, αποτελούν μοναδική σήμερα ευκαιρία για τον κλάδο.

Τι απομένει; Να σε εμπιστευθεί ο πελάτης. Και την εμπιστοσύνη - και σε θεσμικό και επίπεδο αγοράς -, την κερδίζεις, δε σου χαρίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου