Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Στον αέρα οι συλλογικές συμβάσεις και ο 13ος - 14ος μισθός

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δώρα, αυξήσεις και διαιτησία είναι τα αγκάθια που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.



Η απόσυρση της διάταξης για τη Διαιτησία, την τελευταία στιγμή, δημιούργησε


νέα αντιπαράθεση της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας για τις κρατικές παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε στη Βουλή ότι αποσύρει τη διάταξη καθώς, όπως είπε, υπήρχε συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών για το περιεχόμενο της ρύθμισης των συλλογικών διαφορών.
 
Η ΓΣΣΕ στην ανακοίνωση – απάντηση, αναφέρει ότι «Ουδέποτε επήλθε συμφωνία της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς για το θέμα της Διαιτησίας. Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αποσύρει το σχετικό άρθρο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των κοινωνικών εταίρων».
 
Η ηγεσία του ΣΕΒ, από την πλευρά της, είναι δυσαρεστημένη για το γεγονός ότι η διάταξη αποσύρθηκε και το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα και σκλήρυνε τη στάση της στο θέμα της διασφάλισης του 13ου και του 14ου μισθού.
 
Έτσι, παραμένει ανοιχτό το μέτωπο για την κατοχύρωση του 13ου και του 14ου μισθού, όπως και οι αυξήσεις στους μισθούς, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τη στιγμή που η συμφωνία με την τρόικα μιλάει για πάγωμα τριών ετών στον κατώτατο μισθό, η ΓΣΕΕ ζητά αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, περίπου 1,2%, για τα επόμενα τρία χρόνια.
 
Στο θέμα των δώρων, η διάσταση απόψεων είναι μεγάλη. Η ΓΣΕΕ ζητά να ενσωματωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στους υπόλοιπους δώδεκα, με αναλογική προσαύξηση των μηνιαίων απολαβών των εργαζομένων. Ο ΣΕΒ ωστόσο είναι αντίθετος με την ενσωμάτωση των δύο μισθών και προβάλλει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
 
Εργοδότες και συνδικαλιστές πρόκειται λοιπόν να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσα στις επόμενες ημέρες, με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης να παραμένει κύρια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου