Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΩΡΑ 15:45: Καθυστερήσεις σε 78 πτήσεις - Ανακαλούνται οι άδειες των ελεγκτών

Ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών στα αεροδρόμια απο τη "λευκή" απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Μέχρι στιγμής 78 πτήσεις έχουν καθυστέρηση. Ανάκληση σε όλες τις καλοκαιρινές άδειες των ελεγκτών. Οργή Ρέππα. Μίλησε για συντεχνίες.

Την ανάκληση όλων των καλοκαιρινών αδειών στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός αεροπλάνων και να μην δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πτήσεις. 



Οι καθυστερήσεις σήμερα στο Ελ.Βενιζέλος φτάνουν μέχρι και τις 7 ώρες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έως τις 4 το μεσημέρι είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις σε 78 πτήσεις οι οποίες έφταναν κατά μέσο όρο τη μια ωρα.

Για παράδειγμα η πτήση που ήταν να αναχωρήσει στις 10.25 για το Τελ Αβίβ θα αναχωρήσει τελικά στις 12.10.
Η πτήση που ήταν να αναχωρήσει στις 10.30 για το Μοντρεάλ θα αναχωρήσει τελικά στις 17.30!
Η πτήση που ήταν να αναχωρήσει στις 10.35 για Λάρνακα θα φύγει τελικά στις 11.30.

Δείτε σε real time τον πίνακα αναχωρήσεων και αφίξεων του Ελ.Βενιζέλος στην 
σελίδα Newsit Travel. 

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε 
αδικαιολόγητη την λευκή απεργία των ελεγκτών που ταλαιπωρεί χιλιάδες επιβάτες.


Και η χθεσινή κατάσταση ήταν χαοτική. Πολύωρες καθυστερήσεις σε περισσότερες απο 100 πτήσεις έγιναν από χθες νωρίς το πρωί στο "Ελ. Βενιζέλος" ενω τουλάχιστον τρείς πτήσεις ακυρώθηκαν.
Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του αεροδρομίου, μέχρι αυτήν την ώρα, απο τις 180 αναχωρήσεις, οι 125 παρουσίασαν καθυστέρηση.

Στην πτήση για Μαδρίτη, η καθυστέρηση έφτασε τις 4 ώρες. Η πτήση ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει απο το Ελ. Βενιζέλος στις 15.45 και τελικά αναχώρησε στις 19.40, κάτι που, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, οφείλεται στην "λευκή" απεργία των ελεγκτών. Η πτήση για Λάρνακα που ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει στις 12.50 τελικά έφυγε στις 16.50. 

Οι ελεγκτές 
μπορεί να ανέστειλαν την 24 απεργία που είχαν εξαγγείλει για την Κυριακή που κρίθηκε παράνομη, ωστόσο η απόφασή τους να μην εξυπηρετούν περισσότερα αεροσκάφη από εκείνα που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, επιφέρει βαρύ πλήγμα στον τουρισμό που έτσι κι αλλιώς δεν ζεί τις πιο ένδοξες μέρες του.
 
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς το αεροδρόμιο ελευθέριος Βενιζέλος μπορεί να εξυπηρετεί 44 πτήσεις την ώρα. Οι ελεγκτές όμως αποφάσισαν να τηρήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς και να μήν επιτρέψουν περισσότερες πτήσεις, κάτι που γίνεται σε περιόδους αυξημένης επιβατικής κίνησης.

Καθυστερήσεις στις πτήσεις μέχρι και μιάμιση ώρα παρατηρήθηκαν  και στο 
αεροδρόμιο "Μακεδονία". Καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης και στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κώ, της Κρήτης και της Κέρκυρας.

ΦΩΤΟ NEWSITΦΩΤΟ NEWSIT
  
Η απόφαση των ελεγκτών που αντιδρούν στα σχέδια αναδιοργάνωσης της ΥΠΑ που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών προβληματίζει τους εκπροσώπους του κλάδου του τουρισμού, που διανύουν μία ακόμα δύσκολη χρονιά με μειωμένα έσοδα.
 
Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη για τον τουρισμό, καθώς οι αφίξεις επισκεπτών στη χώρα μας παρουσιάζουν πτώση 5% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 7-9% για τους επαγγελματίες του κλάδου.
 
Οι κινητοποιήσεις των ελεγκτών, που ενδέχεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, έρχονται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό που έχει υποστεί απανωτά πλήγματα από τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών αλλά και από τη δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό λόγω της πληθώρας των αρνητικών δημοσιευμάτων.
 
Το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης των ελεγκτών θα συνεδριάσει εκ νέου σύντομα προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Γιώργος Τελώνης επεσήμανε ότι πλήγμα αποτελεί ακόμα και η ανακοίνωση της απεργίας, υπογραμμίζοντας ότι η κάθε καθυστέρηση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε μία ήδη βεβαρημένη περίοδο.
 
Είπε ακόμα, ότι τους προκαλεί ερωτηματικά η απόφαση των ελεγκτών και ενδέχεται να διερευνήσουν νομικά την υπόθεση. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», τόνισε ο κ. Τελώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου