Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Καίει τη ΝΔ ο Ζορμπάς για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι οι εκθέσεις για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, που συνέταξε ο

πρώην Επικεφαλής της «Αρχής για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος» Γιώργος Ζορμπάς και τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία καταθέτει αυτή την ώρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες στις εκθέσεις του, ο κ. Ζορμπάς αναφέρεται ονομαστικά στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. 
Γ. Αλογοσκούφη, Δ. Αβραμόπουλο και Π. Παναγιωτόπουλο, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και σε «γαλάζιους» Γεν. Γραμματείς υπουργείων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Παράλληλα όμως «καίει» τις πρώην διοικήσεις των Ταμείων ΤΕΑΔΥ (Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων), ΤΕΑΦΥΕ (Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών) και ΤΣΠΕΑΘ (Συντάξεως Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών- Θεσσαλονίκης).

Ειδικότερα από την έρευνα για το ΤΕΑΔΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζορμπάς, διαπίστωσε ροή «μαύρου» χρήματος, που ως προϊόν δωροδοκίας, κατευθύνθηκε σε «συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», ενώ για τα υπόλοιπα δύο ταμεία, τα πορίσματα του έχουν καταλήξει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης δωροδοκίας αλλά και απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την αγοραπωλησία των συγκεκριμένων ομολόγων.... 

Μάλιστα για το ΤΣΠΕΑΘ, αποδίδει στο πόρισμα του, στην προσωπική γνωριμία του τέως προέδρου του Δημήτρη Καπράνου με τρεις υπουργούς της Ν. Δ. την αγορά από το Ταμείο δομημένου ομολόγου ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ.  Συγκεκριμένα αναφέρεται στις «στενές» σχέσεις του κ. Δ. Καπράνου με τους «γαλάζιους» υπουργούς  Γ. Αλογοσκούφη, Δ. Αβραμόπουλο και Π. Παναγιωτόπουλο.

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης απέστειλε στην Εξεταστική επιστολή με την οποία ζητά να προηγηθεί και να καταθέσει αυτή την εβδομάδα, πριν η Επιτροπή κλείσει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές.

Ωστόσο, το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και συμφωνήθηκε να κληθεί σε κατάθεση με την έναρξη των εργασιών, στις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να έχουν προηγηθεί μαρτυρικές καταθέσεις άλλων επίσης σημαντικών προσώπων.

Αναφορικά με το πόρισμα Ζορμπά, να θυμίσουμε ότι συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2007, αλλά η τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης το επέστρεψε στον κ. Ζορμπά, αμφισβητώντας το δικαίωμά του να συντάσσει τέτοιες εκθέσεις, ωστόσο ο πρώην εισαγγελέας επέμεινε και ένα χρόνο μετά (Μάιο 2008) απέστειλε στη Δικαιοσύνη άλλες δύο εκθέσεις για δομημένα ομόλογα που είχαν προμηθευτεί τα Ταμεία ΤΣΠΕΑΘ και ΤΕΑΥΦΕ.
Παράλληλα, λίγους μήνες μετά, η Κυβέρνηση, με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας, υποβίβασε το έργο του κ. Ζορμπά και μετέτρεψε την Αρχή σε Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου