Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Στερεύει από διευθύνσεις το διαδίκτυο!

Τον κίνδυνο να «ξεμείνει» το Διαδίκτυο από διευθύνσεις IP και να προκληθεί «έμφραγμα» στον Παγκόσμιο Ιστό επισημαίνουν οι ειδικοί.

Αυτό θα γίνει σε λιγότερο από ένα χρόνο. 

Η διεύθυνση IP (Internet Protocol address), είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από κάθε υπολογιστή, ιστοσελίδα ή συσκευή που παρέχει σύνδεση στο Διαδίκτυο (κινητά τηλέφωνα, fax, iPads, routers κ.λπ.). Κάθε συσκευή που συνδέεται στο δίκτυο πρέπει να έχει τη δική της μοναδική διεύθυνση, η οποία χρησιμεύει στην «αναγνώρισή» της. Η διεύθυνση IP μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο της διεύθυνσης κατοικίας μας ή του τηλεφωνικού μας αριθμού.

Αν οι εταιρείες παροχής συνδέσεων στο Ίντερνετ δεν λάβουν άμεσα μέτρα, πραγματοποιώντας επενδύσεις για τη μετάβαση σε ένα πιο εξελιγμένο πρωτόκολλο, είναι ορατός ο κίνδυνος να μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε χιλιάδες φορητές συσκευές, ακόμη και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και να εκτιναχθεί το κόστος.

Το πρωτόκολλο που στηρίζει το Ίντερνετ, γνωστό ως IPv4, παρέχει 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις IP. Η τεράστια έκρηξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των χρηστών του Ίντερνετ, των συσκευών που δίνουν πρόσβαση και των υπηρεσιών web, οδήγησε στην «κατάληψη» των περισσότερων διευθύνσεων. Σήμερα υπάρχουν μόνο 232 εκατομμύρια διαθέσιμες συνδέσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εξαντληθούν σε περίπου 340 ημέρες, δηλαδή στις αρχές του επόμενου Ιουλίου.

Ειδικοί της επιστήμης του Web έχουν βρει λύση στο πρόβλημα, που προϋποθέτει την μετάβαση σε ένα νέο πρωτόκολλο, το IPv6, το οποίο θα παρέχει τρισεκατομμύρια διευθύνσεις. Ωστόσο οι περισσότεροι πάροχοι Ίντερνετ είναι -επί του παρόντος- απρόθυμοι να προβούν στις απαραίτητες επενδύσεις για να προχωρήσει το IPv6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου