Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Κλείνουν φώτα και κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια

Ο δημόσιος τομέας δίνει το καλό παράδειγμα και περιορίζει μέχρι τις 31 Αυγούστου τη χρήση κλιματιστικών και φωτισμού. Στόχος, η αποφυγή του κινδύνου μπλακ άουτ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Τη εγκύκλιο για τον άμεσο περιορισμό της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων και του φωτισμού στα ιδιόκτητα ή μισθωμένα κτίρια του Δημόσιου και ευρύτερου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Εποπτευόμενων Φορέων υπέγραψαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος. 

Η απόφαση ισχύει από την έναρξη έως τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών. Εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι Φορείς Περίθαλψης, Κοινωνικής Προστασίας και Ασφάλισης.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά συχνά οριακή την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος και για αυτό οι εκκλήσεις συνετή διαχείρισής της είναι συνεχείς. Εκεί αποσκοπεί και η εγκύκλιος. Επιπλέον, η εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλλει στη δραστική μείωση του συνολικού κόστους του ηλεκτρικού συστήματος

Με άλλη εγκύκλιο τίθενται περιορισμοί στη λειτουργία των αρδευτικών συστημάτων από τις 11:00 έως τις 15:00, για την περίοδο μέχρι και τις 15 Αυγούστου και ειδικά τις θερμότερες ημέρες, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της αύξησης των αιχμών του φορτίου του Ηλεκτρικού Συστήματος οφείλεται στα αρδευτικά συστήματα άντλησης.

Εκτιμάται ότι τα μέτρα διαχείρισης της ζήτησης, οι συμφωνημένες μειώσεις φορτίου πελατών Υψηλής και Μέσης Τάσης, καθώς και οι περικοπές αρδευτικών καταναλωτών, μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό της ζήτησης κατά 500 έως 600 MW, στις ώρες αιχμής της θερινής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου