Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Κίνδυνος ξηρασίας και λειψυδρίας για ολόκληρη την Ευρώπη

Οι βροχές όπως φαίνεται πηγαίνουν στράφι! Μεγαλύτερο το πρόβλημα στα κράτη του Ευρωπαϊκού νότου...

Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις το 2009 στα κράτη του ευρωπαικού νότου, χρειάζεται να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες, ώστε να αλλάξουν αντιλήψεις νοοτροπίες, σχετικά με την υπερεκμετάλλευση υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», εν λόγω επισήμανση αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής, για την πρόοδο που σημειώνουν τα κράτη-μέλη όσον αφορά την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των ξηρασιών.

Oπως αναφέρεται στην έκθεση, 33 λεκάνες ποταμών που επηρεάζονται από την έλλειψη νερού έχουν προσδιοριστεί μέχρι σήμερα. Aντιπροσωπεύουν μία συνολική έκταση 460.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου το 10% της συνολικής έκτασης της ΕΕ) και φιλοξενούν έναν συνολικό πληθυσμό 82 εκατομμυρίων ανθρώπων (περίπου το 16,5% του συνολικού πληθυσμού της E.E.).

Aπό το 2000 ως το 2006 κατά μέσο όρο το 15% της συνολικής έκτασης της ΕΕ και κατά μέσο όρο το 17% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης επηρεάστηκαν από τις ξηρασίες..

H γεωργία παραμένει ο σημαντικότερος χρήστης νερού (με 64%), ακολουθούμενη από την ενέργεια (20%), τη δημόσια παροχή νερού (12%) και τη βιομηχανία (4%).

Επίσης, ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα μόνιμης λειψυδρίας σε ολόκληρη την επικράτεια τους.
H Tσεχική Δημοκρατία ανέφερε την ύπαρξη περιοχών με συχνή λειψυδρία, ενώ η Γαλλία και το Bέλγιο επισήμαναν την υπερεκμετάλλευση υδροφόρων οριζόντων.

Στην έκθεση εκφράζονται ανησυχίες για την καθυστέρηση της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα στα κράτη μέλη, τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από τη λειψυδρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου