Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Καμίνι η χώρα με 39 βαθμούς, αλλά και καταιγίδες!

Στο... κόκκινο εκτινάσσεται για δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι ο υδράργυρος παρασύροντας στην ανοδική του πορεία τον δείκτη δυσφορίας στις πόλεις.

Το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει τους 38-39 βαθμούς Κελσίου σήμερα και αύριο σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ ίσως αγγίξει και τους 40 σε περιοχές όπως η Λακωνία, η Αργολίδα, η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα κ.α. 

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπεται γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται το μεσημέρι και το απόγευμα με πρόσκαιρες καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 38 βαθμούς Κελσίου. 

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις προβλέπονται το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου. 

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 2 με 4 και στα ανατολικά τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 39 βαθμούς Κελσίου. 

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και το απόγευμα στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. 

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. 

Ανάσα δροσιάς αναμένεται από την Παρασκευή και από τα ανατολικά. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 4 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ. 

Οδηγίες για τον καύσωνα από το υπουργείο Περιβάλλοντος


- Μειώστε την χρήση των Ι.Χ. και χρησιμοποιήσετ τα Μ.Μ.Μ.

- Να μην διακινούνται υγρά καύσιμα εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

- Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου και να αποφεύγεται η υπερπλήρωση των δεξαμενών καυσίμων των οχημάτων.

- Παύση της λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λπ.) καθώς και χρήσης χρωμάτων που περιέχουν οργανικούς διαλύτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου