Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Το κόμματα φέσωσαν το δημόσιο με 56 εκατ. ευρώ!

Την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι για να τα βγάλουν πέρα, τα κόμματα χρωστάνε στο δημόσιο 56 εκατομμύρια ευρώ.


Έχει γίνει ο χειρότερος εφιάλτης των κομμάτων. Εάν εφαρμοστεί, τα ταμεία τους θα αδειάσουν οριστικά και αμετάκλητα. Ηδη στην πρώτη της εφαρμογή «ρούφηξε» 15,5 εκατ. ευρώ από τα κόμματα. Μπορεί τελικώς τα κόμματα με διακομματική συναίνεση να προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους προς το Δημόσιο και να «μοίρασαν» τα χρωστούμενα σε βάθος τετραετίας, όμως το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό: η επιστροφή της υπέρβασης της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα τα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό και ίσως να τα στείλει στο... ΔΝΤ! Και αυτό διότι ξεπερνά τα 56 εκατ. ευρώ!
 
Ολα τα προηγούμενα χρόνια, από την εποχή της ψήφισης του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Κ.Σκανδαλίδη, τα πολιτικά κόμματα ελάμβαναν κατ΄ έτος το 0,102% των τακτικών εσόδων του κράτους ως επιχορήγηση, το 0,122% στα έτη εκλογών και το 0,137% τις χρονιές με διπλές κάλπες.
 
Ο υπολογισμός της χρηματοδότησης δεν γινόταν επί τη βάσει των εισπραχθέντων τακτικών εσόδων, αλλά των εκτιμώμενων. Ομως κάθε χρονιά, όταν «έκλεινε ταμείο» το Δημόσιο, τα τακτικά έσοδα ήταν χαμηλότερα αλλά ουδείς έθετε θέμα αναπροσαρμογής των επιχορηγήσεων των κομμάτων στα νέα δεδομένα.
 
Η πρώτη φορά που τέθηκε το  ζήτημα επιστροφής της υπέρβασης ήταν φέτος και, μάλιστα, χρειάστηκε να διευκρινιστεί επαρκώς από το υπουργείο των Οικονομικών, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδα το "Βήμα" για την «αναδιάρθρωση» του χρέους των κομμάτων προς το Δημόσιο. Θεωρητικώς, βέβαια, και δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης, ουδείς αποκλείει ότι το ενδεχόμενο ανάκλησης των υπερβάσεων δεν βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου!

Το «Βήμα» συγκέντρωσε τα στοιχεία των τελικών τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού από το 2003- έτος από το οποίο εφαρμόζεται ο νόμος Σκανδαλίδη- ως σήμερα μέσα από τον Ισολογισμό του Κράτους, βάσει των οποίων υπολογίστηκαν τα ποσά που προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια τα εν λόγω στοιχεία διασταυρώθηκαν με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων μέσα από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, έτσι, προέκυψε το αποτέλεσμα της υπέρβασης. Και αυτή είναι μεγάλη! Τα κόμματα από το 2003 έως το 2009 υπερέβησαν... διακομματικά την προβλεπόμενη επιχορήγησή τους κατά 56 εκατ. ευρώ!
 
Φέτος, λόγω και της κρίσης, οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης προχώρησαν σε ανάκληση της υπέρβασης της επιχορήγησης του 2009, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, αν και αυτή φαίνεται να ξεπερνά τα 18 εκατ. ευρώ! Σημειωτέον ότι το 2009 τα κόμματα έλαβαν συνολική επιχορήγηση«μαμούθ» που ξεπέρασε τα 85 εκατ. ευρώ, λόγω του αθροίσματος της τακτικής, αλλά και των δύο εκλογικών χρηματοδοτήσεων. Ωστόσο έπειτα από διακομματική συμφωνία αυτά τα 15,5 εκατομμύρια «έσπασαν» σε 4 ετήσιες δόσεις και αναμένεται να αποπληρωθούν το 2013.
 
Από την εφημερίδα "Το Βήμα"Από την εφημερίδα "Το Βήμα"
 
Πίσω από αυτήν την απόφαση υποκρύπτεται και μια βεβαιότητα· λόγω της αύξησης των άμεσων, έμμεσων και ειδικών φόρων, εκ των πραγμάτων, θα μπουν στα δημόσια ταμεία πολύ περισσότερα χρήματα. Ετσι τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τα χρέη των κομμάτων θα εξοφληθούν εν μέρει από την- εκτιμώμενη- αύξηση των τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού, λόγω της σύνδεσης της επιχορήγησής τους με αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου