Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Η λίστα με τα μικροπράγματα που σε κάνουν να χαμογελάς

Ενα πρωί του Ιουνίου του 2008 που όλα είχαν πάει στραβά ο Νιλ Πασρίτσα αποφάσισε να ξεκινήσει μια ιστοσελίδα όπου θα έφτιαχνε μια λίστα στην οποία θα κατέγραφε 1.000 χαρούμενες σκέψεις. Μια την ημέρα.

Στη ηλεκτρονική διεύθυνση 1000.awesomethings.com υπάρχουν εκατοντάδες μικρές καθημερινές λεπτομέρειες που ομορφαίνουν τη ζωή, από το ότι καταφέραμε να λύσουμε ένα δύσκολο κόμπο ως το ότι πετύχαμε επιτέλους την τέλεια φωτογραφία.


Ο 30χρονος Νιλ Πασρίτσα, αντί να ξεπέσει στην αυτολύπηση, ξεκίνησε αυτό το μπλογκ το οποίο σύντομα έγινε πολύ δημοφιλές.

«Γράφω για τα γλυκά πράγματα της ζωής» λέει ο συγγραφέας που πιστεύει ότι η επιτυχία του οφείλεται στο ότι παρουσιάζει φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα σαν να τα βιώνει για πρώτη φορά.

Σήμερα είναι στον αριθμό 460. Η λίστα θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου του 2012. Ηδη το έχουν επισκεφτεί 17 εκατομμύρια άτομα και προσελκύει περισσότερους από 50.000 επισκέπτες την ημέρα.

Το μπλογκ του έλαβε δύο βραβεία Webby- «τη μεγαλύτερη τιμή στο Ιnternet», σύμφωνα με τους «Νew Υork Τimes»- και συμπεριλήφθηκε στις 100 Καλύτερες Ιστοσελίδες του περιοδικού «ΡC». Η μεγάλη επιτυχία του οδήγησε στην έκδοση του αντίστοιχου βιβλίου στις ΗΠΑ, το οποίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ.

«Το όνομά μου είναι Νιλ και είμαι ένας ανώνυμος 30χρονος άνδρας που ξεκίνησε τα “1.000 καταπληκτικά πράγματα” με τον στόχο να γράφει ένα την ημέρα. Το έκανα αυτό σε μια εποχή που η ζωή μου κατέρρεε. Ο καλύτερός μου φίλος είχε αυτοκτονήσει και η γυναίκα μου κι εγώ είχαμε μόλις χωρίσει. Πουλήσαμε το σπίτι μας, μετακόμισα σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα και προσπάθησα να σταθώ πάλι στα πόδια μου μιλώντας για μια απλή, παγκόσμια μικρή ευτυχία κάθε μέρα» γράφει στο μπλογκ του.

Μερικές από αυτές: να φυσάς τη μύτη σου στο ντους, να κοιμάσαι σε φρεσκοπλυμένα σεντόνια, να συζείς με κάποιον που δεν τον πειράζει να σκοτώνει έντομα, να φτερνίζεσαι τρεις τέσσερις φορές στη σειρά, να βρίσκεις ένα γλυκό που περίσσεψε στο ψυγείο του γραφείου...

Τα σχόλια βεβαίως είναι μεικτά. Υπάρχουν οι κυνικοί, όπως η «Μίλι» που γράφει: «Οι ανοησίες αυτές είναι προσβλητικές μπροστά σε όσα έχουν να αντιμετωπίσουν μερικοί από εμάς. Αν κάποιο από αυτά τα ασήμαντα γεγονότα κάνει ευτυχισμένο έναν άνθρωπο με μια ζωούλα, με γεια του με χαρά του. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν σημαντικότερες ανησυχίες, οι οποίες επισκιάζουν τη χαρά του “να βλέπεις ένα σκυλί που μοιάζει μ΄ ένα σκυλί που γνωρίζεις”».

Αλλά υπάρχει και ο αντίλογος: «Η λίστα είναι λίγο ανόητη, όμως το ίδιο είναι και τόσα άλλα θλιβερά που διαβάζουμε καθημερινά. Είναι ντροπή να αρνούμαστε σε κάποιον την ευκαιρία να χαίρεται τα μικρά πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή του»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου