Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Σε πύρινο κλοιό η Αττική - Πάνω από 10 μέτωπα σε Βαρνάβα - Καπανδρίτι και Κάλαμο - Σε ύφεση το Λαύριο

Καταδίωξη δύο υπόπτων με μηχανή στο Καπανδρίτι
- Κινδυνεύουν τρεις οικισμοί στον Βαρνάβα - Εκκενώθηκε το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης
- Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά του Λαυρίου - Κάηκε ένα σπίτι, εκκενώθηκαν παιδικές κατασκηνώσεις και κάμπινγκ

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά σε 10 μέτωπα μεταξύ Βαρνάβα, Καπανδριτίου και Καλάμου. Η φωτιά ξεκίνησε στη μια το μεσημέρι από μια χαράδρα και πλησιάζει τώρα στον περιφερειακό του Καπανδριτίου και απειλούνται σπίτια. Η δήμαρχος Καπανδριτίου Ελένη Γιαννακούλη δήλωσε ότι η φωτιά έχει μπει μέσα στο Καπανδρίτι. Η πυρκαγιά γλύφει σπίτια και στον οικισμό Μικροχώρι. Αλλο μέτωπο κατευθύνεται στον οικισμό Ρουμελιώτικα.  


Δραματική έκκληση για εναέρια μέσα έκανε ο κοινοτάρχης του Βαρνάβα 
Νίκος Βούλγαρης. Δήλωσε ότι καίγονται σπίτια στον οικισμό Ρουμελιώτικα δυτικά του Βαρνάβα. Εκκενώθηκε τελικά το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Νωρίτερα κινδύνευσαν 10-12 μοναχές οι οποίες αρνούνταν να εγκαταλείψουν το μοναστήρι.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsit λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι βρισκόταν σε εξέλιξη καταδίωξη δύο υπόπτων με μηχανή στο Καπανδρίτι. Οι ύποπτοι φορούσαν μαύρα κράνη και κρατούσαν μαύρες τσάντες και τελικά κατάφεραν να ξεφύγουν.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει 80 πυροσβέστες, 27 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων, οκτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Ο δήμαρχος Καλάμου 
Παναγιώτης Λίτσας δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μία χαράδρα ωστόσο τους ξέφυγε λόγω του δυνατού ανέμου. "Είναι πολύ επικίνδυνη" πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι κοντά στη φωτιά βρίσκεται το στρατόπεδο Βαρνάβα.Ο νομάρχης ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής δήλωσε ότι η φωτιά στον Κάλαμο είναι πολύ μεγάλη και ότι ήδη έχουν σπεύσει και υδροφόρες της νομαρχίας.

Νέα φωτιά ξέσπασε γύρω στις 2 στο 
Άνω Σούλι Μαραθώνα. Επί τόπου έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα και έθεσαν αμέσως την φωτιά υπό έλεγχο.
Καλύτερα στο Λαύριο

Ώρες τρόμου έζησαν κάτοικοι στο Λαύριο καθώς γύρω στις 11.45 περίπου το μεσημέρι ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε πευκοδάσος στην περιοχή 
Πουντα Zέζα. Οι φλόγες πέρασαν από τον οικισμό Πασσά ενώ οι κάτοικοι με τα χέρια τους προσπάθησαν να υπερασπίσουν την περιουσία τους. Ένα σπίτι το οποίο δεν ήταν κατοικημένο κάηκε.
Αυτή την ώρα η φωτιά είναι σε ύφεση
Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και παιδικές κατασκηνώσεις του υπουργείου Γεωργίας οι οποίες δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά. Κοντά βρίσκεται και κάμπινγκ το οποίο επίσης εκκενώθηκε.

Στην περιοχή έσπευσαν 15 οχήματα με 45 πυροσβέστες ενώ ρίψεις νερού έκαναν 4 αεροσκάφη καναντέρ και δύο ελικόπτερα. 

Λόγω της πυρκαγιας η κυκλοφορία των οχημάτων στο 54ο χλμ. της οδού Αθηνών - Σουνίου που μαίνεται τις τελευταίες ώρες στο Λαύριο. Με τη βοήθεια ανδρών της Τροχαίας, η κίνηση των οχημάτων διοχετεύεται σε παρακαμπτήριους δρόμους. 

“Το κυριότερο είναι να μην περάσει η φωτιά από το δρόμο που πάει για το Σούνιο” δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Λαυρίου Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην πηγαίνουν στην περιοχή χωρίς λόγο γιατί κλείνουν το δρόμο και εμποδίζουν το έργο της πυροσβεστικής. 

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για σήμερα Σάββατο για Αθήνα, ανατολική Αττική, δυτική Αττική, Πειραιά, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία, Κυκλάδες, Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά, Λέσβο, Σάμο και Χίο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου