Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Χάκερ υπέκλεψε τα στοιχεία από 100 εκατ. χρήστες του Facebook!

Ένας χάκερ κατάφερε κι έκλεψε τα προσωπικά δεδομένα 100 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, και στη συνέχεια τα δημοσίευσε στο διαδίκτυο.


Ο χάκερ ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασφάλειας, χρησιμοποίησε ένα
πρόγραμμα για να «σκανάρει» όλα τα προφίλ του Facebook, συλλέγοντας δεδομένα που δεν αποκρύπτονται από τις προσωπικές ρυθμίσεις των χρηστών.
To αρχείο που δημιούργησε και κυκλοφορεί πλέον ελεύθερο στο διαδίκτο, έχει μέγεθος 2.79 GB και περιλαμβάνει όλες τις διευθύνσεις (URL) των προφίλ των χρηστών, το όνομά τους καθώς και τη μοναδική ταυτότητά τους (ID).
Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι δείξει το πρόβλημα παραβίασης απορρήτου, το οποίο αντιμετωπίζουν οι χρήστες που δεν άλλαξαν τις ρυθμίσεις προσωπικού απορρήτου με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα δεδομένα τους ακόμα και στις μηχανές αναζήτησης.
Για την ώρα πάντως το αρχείο με τα στοιχεία είναι πολύ δημοφιλές στο διαδίκτυο αφού σε πολλά site ανταλλαγής αρχείων, έχει γίνει download πάνω από 1.000 φορές.

Το Facebook από την πλευρά του, δήλωσε ότι κανένα προσωπικό δεδομένο δεν παραβιάστηκε από τη στιγμή που οι χρήστες, είχαν συμφωνήσει να δημοσιοποιήσουν τα δεδομένα αυτά γι' αυτό και η λίστα περιλαμβάνει μόνο πληροφορίες που ήδη ήταν διαθέσιμες online.
Το περιστατικό αυτό, ίσως θα πρέπει να γίνει μάθημα στο Facebook και να ορίσει ως προεπιλεγμένη ρύθμιση το απόρρητο όλων των προσωπικών δεδομένων.

 
Τέλος, η ενέργεια αυτή του χάκερ φαίνεται να είναι απολύτως νόμιμη αφού το μόνο που έκανε ήταν να συλλέξει στοιχεία τα οποία είναι ορατά σε όλους και να τα βάλει σε ένα torrent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου