Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Θεσσαλονίκη: 500 πρόσφυγες επιστρέφουν στην πατρίδα!

Προσωπικοί λόγοι, όπως ο θάνατος συγγενικών τους προσώπων αναγκάζει όλο και περισσότερους πρόσφυγες, να επιζητούν το εισιτήριο επιστροφής... 

Πριν από έναν μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού, με χρηματοδότηση κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Σε συνάντηση που έγινε το πρωί για το θέμα, ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Οργάνωσης, Δανιήλ Εσδράς, τόνισε ότι ήδη έχουν κάνει αίτηση για επαναπατρισμό 500 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αφγανοί και Πακιστανοί.

«Αυτοί που έρχονται σε μας και ζητάνε να γυρίσουν πίσω ανήκουν σε τρεις κατηγορίες. Είναι αυτοί που πραγματικά πεινάνε και είναι άστεγοι, οι Κούρδοι που θέλουν να επιστρέψουν στο αυτόνομο Κουρδιστάν και κάποιοι που θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, είτε επειδή είναι άρρωστη η μητέρα τους, είτε επειδή θέλουν να δουν τα παιδιά τους, ή για άλλους προσωπικούς λόγους», διευκρίνισε ο κ. Εσδράς.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, ειδικά στην ιστορία ενός 16χρονου Αφγανού, που έμενε στην Πάτρα και μεταφέρθηκε πριν από λίγους μήνες εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ύστερα από λιποθυμία του στο δρόμο. Διαπιστώθηκε ότι το παιδί είχε καρκίνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο, αλλά δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να τον μεταφέρουμε σπίτι του, στο Αφγανιστάν, καθώς ακόμα δεν είχε εγκριθεί το πρόγραμμα. Επιπλέον, δεν μπορέσαμε να βγάλουμε βίζα στη μάνα του για να έρθει να τον δει και έτσι το παιδί πέθανε μόνο του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου