Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Συμφωνία αντι - ΔΝΤ - Σώζεται 13ος & 14ος μισθός - Αυξήσεις κοντά στο 1,5% το 2011

Τα βρήκαν τελικά ΓΣΕΕ και εργοδότες και υπεγράφη η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
- Μικρές έως... ελάχιστες οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν

Η νέα ΕΓΣΣΕ θα έχει τριετή διάρκεια και θα περιλαμβάνει μηδενικές αυξήσεις μισθών για το 2010 και αυξήσεις που θα καλύπτουν τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (1,5%) για το 2011 και (1,7%) 2012.

Στη νέα ΕΓΣΣΕ προβλέπεται επίσης η διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, οι οποίοι διασφαλίζονται με νομική ρήτρα.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, καθώς ζητούμενο ήταν να βρεθεί κοινός τόπος κάτω από τους όρους που υπαγορεύει το Μνημόνιο.

«Καταλήξαμε σε σύμβαση με τριετή διάρκεια, διασφαλίσαμε το 13ο και 14ο μισθμό των εργαζομένων, τα επιδοματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές», δήλωσε μετά από τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

«Από 1η Ιουλίου 2011 τα κατώτατα όρια μισθών αυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη πληθωρισμού της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει από 40 κύματα, γνωρίζετε τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κάτα από δυσμενείς συνθήκες», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και σημείωσε πως η δυσμενέστερη συνθήκη ήταν η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο που προβλέπει ρητά πάγωμα των μισθών.

«Η σημερινή υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ έρχεται να καταδείξει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της βαθειάς κρίσης που βιώνει η οικονομία της χώρας μας», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.

Συμπλήρωσε ότι πάγια θέση της Συνομοσπονδίας ήταν η διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και η πρόβλεψη για συμβολικές αυξήσεις και συμπλήρωσε ότι οι διαδικασίες έως την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ πέρασαν από κρίσιμες φάσεις.

«Δεν υποκύψαμε στην λογική της περικοπής εισοδημάτων (προστατεύουμε αποτελεσματικά τον 13ο και 14ο μισθό) και στις μηδενικές αυξήσεις στην τριετία. Πιστεύουμε ότι δεν είναι όλα “μαύρα” στην Οικονομία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχουν αχτίδες φωτός στην άκρη του τούνελ αυτής της οικονομικής περιπέτειας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο πως πρέπει και η κυβέρνηση να προστατεύσει τα εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι η νέα σύμβαση δεν περιλαμβάνει το καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο χωριστής συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου