Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Μαριχουάνα... STOP - Mόνο για... ντόπιους!

Το Μάαστριχτ έχει γίνει πλέον συνώνυµο της ευρωπαϊκής ενότητας - όµως δεν ισχύει το ίδιο και για τα καφέ της ολλανδικής πόλης, οι Αρχές της οποίας απαγόρευσαν στους ξένους να κάνουν χρήση µαριχουάνας σε αυτά.


Την απόφαση επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τώρα αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες ολλανδικές πόλεις.
 
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσµευτική, σύµφωνα όµως µε αυτήν οι αρχές του Μάαστριχτ δικαιούνται να επιβάλουν την απαγόρευση πώλησης µαριχουάνας σε αλλοδαπούς ακόµα και εάν επιτρέπουν την πώληση στους Ολλανδούς. Ο Δήµος του Μάαστριχτ πήρε αυτήν την απόφαση το 2005 θέλοντας να περιορίσει τον ναρκωτουρισµό.
 
Η απαγόρευση έγινε έπειτα από αίτηµα του ολλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης για να λειτουργήσει ως δοκιµή για το εάν οι πόλεις της Ολλανδίας µπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση στα ναρκωτικά όσων δεν έχουν την υπηκοότητα της χώρας.
 
Στο σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι τα ναρκωτικά «δεν είναι αγαθά όπως τα άλλα και η πώλησή τους δεν εντάσσεται στην ελευθερία της µετακίνησης που εγγυώνται οι νόµοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επειδή είναι παράνοµα σε χώρες εκτός της Ολλανδίας. Καθηµερινά, χιλιάδες τουρίστες, κυρίως από το Βέλγιο και τη Γαλλία, πήγαιναν στο Μάαστριχτ για να αγοράσουν µαριχουάνα στα κόφι σοπς. Ο δήµαρχος της πόλης υπολογίζει ότι ο αριθµός των τουριστών που αναζητούν ναρκωτικά ανέρχεται στις 4.000 καθηµερινά – το 70% των πελατών των καφέ αυτών.
 
Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ενωση Ιδιοκτητών Καφέ του Μάαστριχτ, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στην απόφαση του δηµάρχου, καθώς είδαν την κίνηση στα καταστήµατά τους να µειώνεται εντυπωσιακά. Μάλιστα, 11 από τα 26 κόφι σοπς που είχαν άδεια να πωλούν ναρκωτικά στο Μάαστριχτ έκλεισαν καθώς η αστυνοµία έκανε πολύ αυστηρούς ελέγχους. Για την πρώτη παράβαση οι ιδιοκτήτες τιµωρούνται µε τρεις µήνες κλείσιµο, για τη δεύτερη µε έξι µήνες και την τρίτη φορά το κλείσιµο είναι οριστικό.

Τώρα προωθείται ένα σχέδιο καταγραφής των δακτυλικών αποτυπωµάτων των πελατών και ηλεκτρονικής διαπίστωσης της ταυτότητάς τους. Οι κανόνες αυτοί βοηθούν τα καταστήµατα να αποδεικνύουν ότι δεν πωλούν ναρκωτικά σε εφήβους ούτε περισσότερα από 5 γραµµάρια ανά πελάτη κάθε µέρα.
 
Ο Μαρκ Γιόσµαν, ιδιοκτήτης του κόφι σοπ «Εasy Going» και πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Καφέ του Μάαστριχτ, ήταν ένας από εκείνους που αγνόησαν τον νόµο. Λέει ότι πουλά κάθε χρόνο µαριχουάνα αξίας 10 εκατ. ευρώ και κινδυνεύει να χάσει περίπου το 40% αυτών των χρηµάτων µε την απαγόρευση πώλησης στους ξένους. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι ανησυχεί για τα δικαιώµατα των πελατών του. «Εάν δεν µπορούν να έρθουν εδώ να αγοράσουν κάνναβη, που διαχωρίζεται από τα σκληρά ναρκωτικά, θα απευθυνθούν στα παράνοµα κυκλώµατα όπου όλα τα ναρκωτικά πωλούνται µαζί. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο...», δήλωσε. 

1 σχόλιο:

  1. Το περιμενα πως θα συνεβαινε και καλυτερα που εγινε ετσι,παρα με το πως λειτουργουσε το ολο συστημα στο Μααστριχτ.Συγκεκριμενα το επισκεφτηκα εγω το 2009 κι οπως γνωριζουμε με την απαγορευση του καπνισματος σε καφετεριες κι εστιατορια δεν υπηρχε πουθενα ενα μερος να πιει καποιος καφε και να καπνισει ενα τσιγαρο,αναγκαστηκα λοιπον να παω σε cofee σηοπ γιατι ηταν αρχες φλεβαρη κι εκανε κρυο να καθησεις εξω.Πορτιερης μου ζηταει ταυτοτητα που την τοποθετει σε κομπιουτερ που ηταν on line με την αστυνομια κι εβγαζε στην οθονη τα πιο σπουδαια απο σενα που εχεις πιθανον κατηγορηθει.Ρωταω γιατι μου λεει δεν ειναι απο μας ειναι νομος τετοιος,καθομαι παιρνω ενα καφε αναβω το marlboro μου βλεπω τους αλλους θαμονες και με κοιτουσαν σαν εξωγηινο,ολογυρα ειχε παντου καμερες και φευγοντας ρωτησα τον πορτιερη κι αυτες on line ofcourse μου απαντησε οποτε καλυτερα που δεν καταγραφουν ποια ποιοι τουριστες μπαινουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή