Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Ξένα ΜΜΕ: “ Το πρόωρο τέλος του τουρισμού στην Ελλάδα;”

Στην απεργία των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων και κυρίως στις επιπτώσεις της στον τουρισμό, αναφέρεται σήμερα μερίδα του ευρωπαϊκού τύπου. Κάνουν λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της χώρας


Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρεται στην απεργία των οδηγών φορτηγών
και πως είναι αναγκασμένοι πλέον να επιστρέψουν στην δουλειά τους μετά την επίταξη που έκανε η κυβέρνηση. Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του βρετανικού καναλιού η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο τεστ σε ότι αφορά το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όμως αυτή η απεργία έχει σοβαρές επιπτώσεις για άλλη μια φορά στον τουρισμό της χώρας.
 


Η γαλλική εφημερίδα Le Monde με τον τίτλο στο άρθρο “Η Αθήνα επιτάσσει τους οδηγούς φορτηγών για να τελειώσει η απεργία”, αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην ήδη “χτυπημένη” οικονομία της χώρας, όλη αυτή η κατάσταση των τελευταίων ημερών. Και η γαλλική εφημερίδα σημειώνει πως αρκετοί τουρίστες έχουν ακυρώσει τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά.


Και το βρετανικό οικονομικό κανάλι Bloomberg κάνει λόγο στην απεργία των οδηγών φορτηγών αλλά και στην επίταξη που προχώρησε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός για να δώσει τέλος στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.
 


"Τελειώνουν τα καύσιμα", είναι ο σχετικός τίτλος στην αυστριακή Die Presse, η οποία παρατηρεί: "Χιλιάδες τουρίστες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ακύρωσαν προγραμματισμένα ταξίδια από φόβο μήπως ξεμείνουν με το αυτοκίνητό τους στην Ελλάδα. Στην Κρήτη περίπου 200 τουρίστες απλά παράτησαν τα οχήματα που είχαν νοικιάσει, επειδή δεν μπορούσαν να βρουν βενζίνη. Σύνδεσμοι ξενοδόχων κάνουν ήδη λόγο για το τέλος του τουρισμού φέτος στην Ελλάδα.


"Ξέμειναν από καύσιμα οι τουρίστες στην Κρήτη", τιτλοφορείται άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel. "Παραθεριστές ακυρώνουν κρατήσεις, ενώ ο τουριστικός κλάδος μιλά για μια κατάσταση καθημερινής τρομοκρατίας. Η απεργία και το πρόβλημα με τα καύσιμα έρχεται εν μέσω της κύριας τουριστικής σεζόν, προκαλώντας την οργή των τουριστών, τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων. (...) Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε μείωση του αριθμού των τουριστών κατά 5,3 % σε σχέση με πέρσι. Εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης και 'εκφοβισμό' δυνητικών τουριστών από τις συνεχείς απεργίες. Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, σύμφωνα με συνδέσμους επιχειρήσεων, καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους μείωση τζίρου της τάξης του 50 %.
 
Μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η απεργία και στην τροφοδοσία με βασικά καταναλωτικά αγαθά, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων".
 
Το περιοδικό καταλήγει εξηγώντας το καθεστώς του σχετικού επαγγέλματος - τονίζοντας ότι οι άδειες κοστίζουν έως και 300.000 ευρώ – αλλά και τα σχέδια για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου