Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Υπό επιτήρηση και η

Κύπρος, Βουλγαρία, Δανία και Φινλανδία μπαίνουν στον...


αστερισμό της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.
Την απόφαση αναμένεται να πάρει σήμερα το ECOFIN, το οποίο θα αξιολογήσει και τα μέτρα που πήραν δεκατρείς άλλες χώρες -μέλη για διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.

Η Κύπρος “πληρώνει” την απόρριψη την περασμένη εβδομάδα των δύο φορολογικών νομοσχεδίων από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, που πυροδότησε το πολιτικό σκηνικό.
Από τα νομοσχέδια που απορρίφθηκαν, η κυβέρνηση του Δ.Χριστόφια ήλπιζε να εισπράξει γύρω στα 90 εκατ. ευρώ ή 0,7% ετησίως και να πείσει τους πιστωτές της ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες εξυγίανσης.
Τα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή και για την πολεοδομική αμνηστία -των οποίων η ψήφιση επίσης μετατέθηκε για το τέλος του χρόνου- θα προσέθεταν άλλα 34 εκατ. ευρώ στα έσοδα ετησίως.
Τα στοιχεία πενταμήνου, που δείχνουν πως το έλλειμμα περιορίστηκε στο 1,26% του ΑΕΠ αντί 1,84% που ήταν πέρσι, δημιουργούν προσδοκίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι το φετινό έλλειμμα θα διατηρηθεί κοντά στο 6% του ΑΕΠ ή στο 1 δισ. ευρώ, όσο ήταν και πέρσι, όταν το Σύμφωνο Σταθερότητας ορίζει ως “οροφή” του ελλείμματος το 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου