Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ψιλά γράμματα τέλος στα ασφαλιστήρια - Τον Μάιο για διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο



Τέλος στα ψιλά γράμματα των ασφαλιστήριων συμβολαίων των εταιρειών βάζει νομοσχέδιο «για τη διαφάνεια στους όρους, τις υποχρεώσεις και τη δομή των ασφαλιστικών προϊόντων» που πρόκειται να δοθεί για διαβούλευση μέχρι τα μέσα Μαΐου από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στόχος του Υπουργείου, σύμφωνα με στελέχη του, είναι «αν το νομοσχέδιο δεν μπει ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να κατατεθεί στη Βουλή ως ξεχωριστό σχέδιο και να ψηφιστεί τον Ιούνιο».

Το σχέδιο θα υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποδίδουν αναλυτικό λογαριασμό για τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι Έλληνες. Στόχος της υπουργού Λούκας Κατσέλη είναι η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των πελατών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την πτώχευση εταιρειών που έχουν αφήσει στον αέρα χιλιάδες ασφαλισμένους.

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου μπαίνει το πραγματικό κόστος της ασφάλισης, καθώς σήμερα οι ασφαλισμένοι κυρίως στον κλάδο ζωής πληρώνουν χωρίς στην πραγματικότητα να ενημερώνονται αναλυτικά για το πραγματικό κόστος της ασφάλισής τους. Έτσι όμως δεν μπορούν να επιλέγουν το πιο ανταγωνιστικό πακέτο σε σχέση και με τις άλλες εταιρείες της αγοράς, συνολικά δε το κόστος ασφάλισης στη χώρα μας παραμένει υψηλό.

Υποχρέωση 

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε στέλεχος του Υπουργείου, ότι σήμερα στα διάφορα αποταμιευτικά προγράμματα οι όροι δεν είναι σαφείς, όσον αφορά τόσο τα επιτόκια, όσο και κυρίως την έναρξη εντοκισμού.

Το Υπουργείο προτίθεται να επιβάλλει στις εταιρείες με νομοθετική ρύθμιση την υποχρέωση να παρέχουν αναλυτικούς λογαριασμούς στους πελάτες τους, κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στους λογαριασμούς θα αναγράφονται στοιχεία όπως το κόστος της πραγματικής ασφάλισης, η προμήθεια της ασφαλιστικής εταιρείας, τα έξοδα υπέρ τρίτων, οι φόροι κ.λπ.

Παράγοντες του Υπουργείου τονίζουν ότι οι ρυθμίσεις θα αποβλέπουν στην αποτελεσματική ενημέρωση του ασφαλισμένου ως προς κρίσιμα στοιχεία του ασφαλιστικού προϊόντος, ενημέρωση η οποία με το ισχύον καθεστώς δεν διασφαλίζεται.

Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια πωλούνται ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα δίχως να ισχύουν οι αυστηρές υποχρεώσεις περί ενημέρωσης του πελάτη, που υπάρχουν για άλλες εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ή για τις τράπεζες όταν πωλούν επενδυτικά προϊόντα. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία ΜiFΙD, οι συναλλαγές με τράπεζες ή με άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες διέπονται από μεγαλύτερη διαφάνεια και προστασία για τους επενδυτές, κυρίως για εκείνους που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία.

Για παράδειγμα, οι διατάξεις της ΜiFΙD προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των επενδυτών ανάλογα με τις επενδυτικές γνώσεις και την εμπειρία τους, την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για τον επενδυτή κατά την εκτέλεση εντολών του, την αξιολόγηση της καταλληλότητας και συμβατότητας των επενδυτικών συναλλαγών, προκειμένου να προτείνεται σε κάθε επενδυτή η λύση που πραγματικά του ταιριάζει και να μην αναλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που θα ήθελε.

Επίσης, την ενημέρωση του επενδυτή για προμήθειες και πιθανές αντιπαροχές κ.λπ. Ανάλογοι κανόνες θα προβλεφθούν και στον ασφαλιστικό τομέα, κυρίως όσον αφορά τα επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Το Υπουργείο προτίθεται να θέσει τέρμα στις μεγάλες αυξήσεις με τις οποίες επιβαρύνονται οι ασφαλιζόμενοι με συμβόλαια υγείας. Επιπλέον να διασφαλίσει τα δικαιώματα των καταναλωτών στον κλάδο υγείας, σε περίπτωση που η ασφαλιστική τους εταιρεία κλείσει.

Ως προς τις αυξήσεις των ασφαλίστρων, μάλιστα, παράγοντες του Υπουργείου εξηγούν ότι οι δυνατότητές του να παρέμβει στις τιμές είναι περιορισμένες, αφού η αγορά είναι ελεύθερη. Μπορεί εντούτοις να παρέμβει, όσον αφορά τις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων με βάση τις αυξήσεις που κάνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Το βάρος στις ασφαλιστικές σπουδές 

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, αιχμή στα νέα ανανεωμένα ετήσια προγράμματα ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών σπουδών (το πρώτο από τα οποία ξεκινά ήδη στις 12 Απριλίου), καθώς και στη διεύρυνση των σεμιναρίων, ώστε να απευθύνονται πλέον όχι μόνο στους υπαλλήλους των εταιρειών αλλά και στους μεσίτες, πράκτορες και τους ασφαλιστικούς συμβούλους, δίνει το νέο ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, πρόεδρος του οποίου ανέλαβε ο Θεόδωρος Κοκκάλας, διευθύνων σύμβουλος της Victoria.

Το νέο ΔΣ, όπου συμμετέχουν ως αντιπρόεδροι ο πρόεδρος του Ομίλου της International Life Φωκίων Μπράβος, και ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γεώργιος Κώτσαλος, επιδιώκει να συντελέσει στην αναβάθμιση του ασφαλιστικού ιστού. Επίσης, να ενισχύσει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και πολύτιμης εμπειρίας και να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενιαίου δικτύου στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς με κοινό κώδικα επαγγελματικής συμπεριφοράς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου