Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Ασφαλιστικό: οι έξι αλλαγές που ... πονάνε


Στο στόχαστρο του νέου ασφαλιστικού μπαίνουν γυναίκες, όσοι έχουν διπλή δουλειά, εκείνοι που βγαίνουν σε σύνταξη με 15 χρόνια υπηρεσίας και οι συνταξιούχοι που εργάζονται.








Οι έξι αλλαγές του νέου ασφαλιστικού ανατρέπουν πολλά ειδικά για όσους έχουν ασφαλιστεί από το 1983 ως το τέλος του 1992 και εργάζονται κυρίως στο Δημόσιο.

Περισσότερο πλήττονται οι περίπου 140.000 γυναίκες που με βάση τις νέες ρυθμίσεις θα βρεθούν να δουλεύουν περισσότερο μέχρι να βγουν στη σύνταξη και τελικά όπως όλοι θα δουν και τη σύνταξή τους να μειώνεται.


Οι αλλαγές-ανατροπές

Μπαίνει μεγαλύτερο “πέναλτι” σε όσους επιλέγουν να βγουν πρόωρα σε σύνταξη με τη μείωση να αυξάνεται 1,5% και να φτάνει το 6% για κάθε χρόνο ταχύτερης εξόδου.
Αυτή η διάταξη αρχίζει να ισχύει από το 2011.

Από το 2013 αυξάνεται από τα 58 στα 60 έτη το όριο συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους από το '83 ως 31/12/92 οι οποίοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 35ετία.

Όσοι έχουν βγει σε σύνταξη και συνεχίσουν να εργάζονται δεν θα μπορούν να παίρνουν τη σύνταξή τους στην περίπτωση που είναι κάτω από 55 ετών.
Γίνεται υποχρεωτική η ασφάλισή τους σε κάποιο ταμείο.

Για το διάστημα που ο συνταξιούχος εργάζεται (μέτρο για όσους είναι άνω των 55 ετών) η σύνταξη που λαμβάνει θα είναι μειωμένη από ένα ποσό και πάνω, όπως σήμερα μειώνεται στον ιδιωτικό τομέα η σύνταξη κατά 70% αν υπερβαίνει τα 739 ευρώ.

Η σύνταξη θα αυξάνεται ωστόσο για κάθε χρόνο ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση.

Καταργείται η ρύθμιση που απαλλάσσει από τη διπλή ασφάλιση όσους έχουν δύο δουλειές και ασφαλίζονται σε ένα ταμείο.

Έτσι η δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει πλέον να πληρώσουν εισφορές για να εξασφαλίσουν δεύτερη σύνταξη, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να πληρώνουν 6,67% στο ΙΚΑ με την εργοδοτική εισφορά να διαμορφώνεται στο 13%

Καθιερώνεται η βασική σύνταξη όπου θα λαμβάνεται υπόψιν η καλύτερη δεκαετία, μέχρι το 2030 και ύστερα το σύνολο των ετών ασφάλισης.

Τη σύνταξη αυτή θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων αρκεί να έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας και το όριο ηλικίας.

Εκτός της βασικής σύνταξης ο συνταξιούχος θα λαμβάνει ένα δεύτερο ποσό ανάλογα μετά χρόνια εργασίας του και βάσει συντελεστών ανά πενταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου