Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Μεγάλη κρίση στην αγορά κατοικίας

Μειωμένη κατα 50-70% είναι η ζήτηση για αγορά κατοικίας. Ειδικοί εκτιμούν οτι η κρίση θα διαρκέσει για περισσότερα απο 3 χρόνια.

Τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 5 χρόνων περνάει η κτηματαγορά με περισσότερα απο 200.000 νέα διαμερίσματα να περιμένουν αγοραστές, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε με τη συμμετοχή επιχειρήσεων real estate και την οποία παρουσιάζει το ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κρίση στην ελληνική κτηματαγορά εντοπίζεται στο αδιάθετο απόθεμα των κατοικιών στην Ελλάδα- το μέγεθός τους κυμαίνεται από 200.000 ως 270.000 ακίνητα- και στο γεγονός ότι η κτηματαγορά κινείται σχεδόν αποκλειστικά από το τραπεζικό χρήμα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και απο το γεγονός ότι οι τράπεζες μείωσαν δραστικά τον δανεισμό.

Απο τα 200.000 αδιάθετα διαμερίσματα το 60% και παραπάνω αφορά πρώτη κατοικία και τα υπόλοιπα εξοχική. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην εφημερίδα, μειωμένο είναι και το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας και απο ξένους αγοραστές λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη, αν και οι συγκεκριμένοι πολίτες βλέπουν την Ελλάδα και ως προορισμό για μετά τη συνταξιοδότησή τους λόγω κλίματος, μεσογειακής διατροφής και φυσικού κάλλους. Επίσης, οι ξένοι αννδιαφερόμενοι αγοραστές αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την αγορά ενός ακινήτου τα οποία γι΄ αυτούς δεν είναι κατανοητά, όπως για παράδειγμα τα διαφορετικά τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια σε σχέση με αυτά που πραγματικά υφίστανται ή η σύνταξη συμβολαίων στην αντικειμενική αξία τη στιγμή που το τίμημα το οποίο καταβάλλεται είναι στην πραγματική αξία.

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς στη συντριπτική τους πλειψηφία, θεωρούν οτι η κρίση θα διαρκέσει απο ένα έως τρία χρόνια. Πάντως το 7,4 % των ερωτηθέντων ποσοστό προσδοκά υψηλότερες πωλήσεις κατοικιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου