Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Το ΔΝΤ ζητά και από την Κύπρο μείωση μισθών στο Δημόσιο

Το ΔΝΤ χαρακτήρισε το μισθολόγιο στο Δημόσιο στην Κύπρο την πηγή του ελλείμματος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει........ σταθεροποίηση της κατάστασης της Κυπριακής οικονομίας και μέτρια οικονομική ανάπτυξη για το 2011, αλλά ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για μείωση του κρατικού μισθολογίου.

Σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της ανασκόπησης της Κυπριακής οικονομίας από αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, το υψηλό κρατικό μισθολόγιο θα έχει ως συνέπεια να μη καταστεί εφικτός ο στόχος της Κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013. 

Η πλήρης έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μπερνάρντ Λοράν δήλωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες άρχισαν να σταθεροποιούνται στην Κύπρο και ότι το ΔΝΤ προβλέπει «μέτρια άνοδο για το 2011». 

Οπως είπε, για το 2010 θα υπάρξει μηδενική ανάπτυξή ή ελαφρώς αρνητική ανάπτυξη, κάτι που παραμένει ανοικτό λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς. Πρόσθεσε ότι αναμένει επιστροφή στην μέτρια οικονομική ανάπτυξη το 2011.

«Βλέπουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης αρχής γενομένης από το 2011. Δεν θα συγκρίνεται με τα επίπεδα του 2006, του 2007 και του 2008, αλλά η ανάπτυξη θα επιστρέψει», ανέφερε ο κ. Λοράν. Ο κ. Λοράν χαρακτήρισε «φιλόδοξο» το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να βασιστεί στον έλεγχο των εξόδων και ειδικότερα στο κρατικό μισθολόγιο».

Χαρακτηρίζοντας το κρατικό μισθολόγιο ως την «πηγή» του προβλήματος του ελλείμματος, ο κ. Λοράν συμπλήρωσε προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει σθεναρή δράση στον τομέα των κρατικών εξόδων για το μισθολόγιο «δεν βλέπουμε ο στόχος της Κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% να επιτυγχάνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου