Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Από 01/01/2011 αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες και επεκτείνεται ο ΦΠΑ!

Δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2010 - Δεν έρχεται ο Ολι Ρεν στην Αθήνα
- Μέσα στην εβδομάδα τα πρώτα λουκέτα σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα
- Από τον Αύγουστο θα εξεταστεί αν θα δοθούν κι άλλες εκπτώσεις στο μέτρο των αποδείξεων

Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

" Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και η μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 11%, θα προβλέπονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και θα ισχύσουν από το 2011. 
Ζήτησε επίσης να σταματήσει η τρομολαγνεία, τονίζοντας σε έντονο ύφος, ότι "δεν υπάρχει περίπτωση νέων μέτρων. Να σταματήσει να περνά η φοβία στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να ηρεμήσουν και να έχουν σιγουριά".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "γενικώς είναι καλά τα νέα" για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι, μετά και τις πρώτες ενδείξεις ότι η ύφεση το β΄ τρίμηνο εφέτος θα είναι -3% (από μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το α΄ τρίμηνο), η μείωση του ΑΕΠ κατά 4% στο σύνολο του έτους (όπως προβλέπεται στο μνημόνιο) είναι "υπερβολικά απαισιόδοξη". 

 Για τις αποδείξεις: 

" Εάν υπάρξει κόπωση στο "κίνημα των αποδείξεων" θα γίνουν διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις, όπως τα περαιτέρω κίνητρα για μεγαλύτερη μείωση του φόρου για αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή. Αυτό όμως από τον Αύγουστο.

Για τους φοροφυγάδες:


 " Εντός της εβδομάδας, θα ανακοινωθεί η πρώτη ομάδα καταστημάτων που θα κλείσουν λόγω φορολογικών παραβάσεων".

Για κοινωνικό πακέτο
:

 " Τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει "πακέτο" κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων. Διευκρίνισε ότι δεν θα είναι "παταγώδες κοινωνικό πακέτο πολλών δις. ευρώ", αλλά βελτιώσεις με τους υπάρχοντες πόρους (όπως π.χ. το καλύτερο δίκτυο για την φροντίδα παιδιών γονέων που εργάζονται, ή δράσεις για διευκόλυνση των επενδύσεων)

Για τα τυχερά παιχνίδια
:

" Το νομοσχέδιο για τα τυχερά και τεχνικά παιχνίδια θα δοθεί προς διαβούλευση τον Ιούλιο, χωρίς να είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν.

Για τους 
ημιυπαίθριους ο υπουργός Οικονομικών , απέδωσε σε ασάφεια του νόμου τους πρόσθετους φόρους που ζητούν οι Εφορίες από πολίτες που τους δηλώνουν. Είπε ότι δεν θα υπάρχει αναδρομική φορολογία και οι φόροι που βεβαιώθηκαν "θα τεθούν στο αρχείο".

Το α΄ 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα εισρεύσει η δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ 20 ή 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα για έλεγχο το κλιμάκιο της τρόικας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν για το α΄ εξάμηνο αύξηση των εσόδων κατά 7,1% (αύξηση ΦΠΑ κατά 1,5%). Αναμένει, όμως, περαιτέρω έσοδα το β΄ εξάμηνο κατά 2 δις. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), λόγω είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010, της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ και της τρίτης αύξησης στα τσιγάρα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη στην κατανάλωση.

Επίσης, τις επόμενες εβδομάδες οι εταιρίες των ορκωτών λογιστών θα μπουν πιλοτικά σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία).

Φήμες οτι η ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα ζητήσει κι άλλα μέτρα

«Αβάσιμες φήμες» χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κοινοτικός επίτροπος προτίθεται να μεταβεί στην Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου για να ζητήσει μεταξύ άλλων από τις ελληνικές αρχές τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010.

    «Ο Επίτροπος Ρεν δεν προτίθεται σε αυτό το στάδιο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και δεν έχει σκοπό να ζητήσει τη λήψη μέτρων»  δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάζ ο οποίος τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο εφαρμόζεται ικανοποιητικά και σύμφωνα  με όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αυτό, κατέληξε ο Α. Αλταφάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου