Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής κατά αμερικανικών τραπεζών


Στο θέμα των ευθυνών για τη σημερινή δεινή κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο πρωθυπoυργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο αμερικανικό CNN.

 πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες, τονίζοντας την εξεταστική επιτροπή που δρομολογείται για την οικονομία. “Η έρευνα θα εξετάσει το παρελθόν και θα δει πώς τα πράγματα πήραν λάθος κατεύθυνση και τί είδους πρακτικές υπήρξαν” αναφέρει. “Ακούω τις λέξεις “απάτη” και “αδιαφάνεια”. Βεβαίως υπάρχει μεγάλη ευθύνη εδώ” λέει ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτηθείς για το ρόλο που έπαιξαν αμερικανικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στην διόγκωση του ελληνικού χρέους, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι ο ρόλος αυτος μπορεί να διερευνηθεί.

Στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα για νομική δράση κατά των τραπεζών αυτών, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει: “Δεν θα το απέκλεια, θα ήταν ένας τρόπος προσφυγής”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ρύθμιση των αγορών.

"Η Ελλάδα είναι περήφανο έθνος. Κάναμε λάθη. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε", σημειώσε και πρόσθεσε:

"Δεν προσπαθούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας, καθώς έχουμε πλήρη συναίσθηση αυτών, όπως και συναίσθηση των όσων οφείλουμε να πράξουμε, αλλά υπάρχουν και οι αγορές".

Ο πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου ότι είναι αποφασισμένος να επιτύχει στο οικονομικό πρόγραμμά του

Οπός επισήμανει, μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους επιτεύχθηκε περιστολή των δαπανών του προϋπολογισμού, σε σχέση με πέρυσι, κατά 40%.

"Βρισκόμαστε εντός του στόχου και, μάλιστα, υπερβήκαμε το στόχο μας κατά 10% ως προς τα έσοδα, από τον ΦΠΑ", ανέφερε και συμπλήρωσε:

"Επιπλέον, θεωρώ ότι η αποφασιστικότητα αυτή, δεν αφορά μόνο εμένα, ούτε χαρακτηρίζει μόνο την κυβέρνησή μου. Ο ίδιος ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να μεταστρέψει την κατάσταση και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές".

Όπως σημειώσε, στις δημοσκοπήσεις, ο κόσμος, παρ' ότι είναι δυσαρεστημένος με τα μέτρα, στην πλειονότητά του τα στηρίζει, κατανοώντας ότι λαμβάνονται για τη σωτηρία της χώρας και της οικονομίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου