Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

Η ευφορία κράτησε λίγο – το ευρώ σε ελεύθερη πτώση


Η ευφορία από την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΕΕ – ΔΝΤ την προηγούμενη Κυριακή κράτησε λίγο. Το παιχνίδι των κερδοσκόπων και οι φόβοι για το μέλλον έριξαν το ευρώ σε χαμηλό τεσσάρων ετών.

ιστορικότερο χαμηλό των τελευταίων ετών έπεσε το ευρώ, καθώς οι κερδοσκόποι συνεχίζουν το παιχνίδι τους, παρά τα μέτρα που πήρε το Ecofin την Κυριακή. Όπως όλα δείχνουν άρχισε να εξελίσσεται αυτό που φοβόταν και ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, δηλαδή μεγάλη πτώση του ευρώ που θα οδηγήσει σε πτώση των αμερικανικών εξαγωγών.

Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 1,2355 δολάρια – δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Από την άλλη ο χρυσός – ασφαλές καταφύγιο σε καιρούς κρίσης - σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στα 1,250 δολάρια την ουγκιά. Σε χαμηλό τριμήνου έπεσε το πετρέλαιο.

Με πτώση έκλεισε το αμερικανικό Χρηματιστήριο, ενώ “βυθίστηκαν” οι δείκτες στην Ευρώπη. Το Χρηματιστήριο στη Μαδρίτη έκανε “βουτιά” κατά 6,6%, ενώ η κυβέρνηση Θαπατέρο ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα λιτότητας.

Την ίδια ημέρα ο τραπεζίτης της Deutsche Bank 
Γιόζεφ Άκερμαναμφισβήτησε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Στο κακό κλίμα συντέλεσε και η δήλωση οικονομικού συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ προειδοποίησε για διάλυση της ευρωζώνης. “Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ευρώ απέτυχε” δήλωσε ο 
Πολ Φόλκερ.

Το Σάββατο οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να “μαζέψουν” τις δηλώσεις Φόλκερ καθώς η πτώση του ευρώ θα επηρρεάσει πολύ αρνητικά τις αμερικανικές εξαγωγές (το 15% των αμερικανικών εξαγωγών βασίζεται στην Ευρωζώνη), θέτοντας σε κίνδυνο και την αμερικανική ανάκαμψη. Ο υπουργός Οικονομικών 
Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg TV την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα των χωρών της νομισματικής ένωσης να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

"Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να τα καταφέρει. Πιστεύω ότι έχουν δεσμευθεί να διευθετήσουν πρόβλημα. Και πιστεύω ότι μπορούν να το κάνουν και ότι θα το κάνουν", δήλωσε.  Ο αμερικανός υπουργός επέκρινε την πρόταση των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να αντιταχθούν στον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οποιασδήποτε χώρας κινδυνεύει να μην αποπληρώσει το δάνειο. "ΟΙ ΗΠΑ δεν έχασαν ποτέ ούτε δεκάρα", είπε.
Τρισέ: Σαν την κατάρρευση της Lehman Brothers

"Έχουμε ζήσει και ζούμε σε μια πραγματικά δραματική εποχή",
 δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Zαν Κλοντ Τρισε λέγοντας ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, στο κύμα πανικού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, "οι αγορές δεν λειτουργούσαν πλέον, ήταν σχεδόν σαν την στιγμή της πτώχευσης της Lehmann Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου