Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Το δάνειο ελήφθη OVER

«Σκωτσέζικο ντους» περίμενε την Ελλάδα, που από τη μια έβλεπε την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται για μία ακόμη φορά από τον οίκο Fitch, ενώ την ίδια ώρα καθοριζόταν το επιτόκιο και οι λοιποί όροι, σε περίπτωση που θα επιθυμούσε να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ, που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί 25 δισ. ευρώ για τρία, όμως, χρόνια και με επιτόκιο κοντά στο 3,76%. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, οι οικονομικοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης έφτασαν σε συμφωνία για τους όρους ενός πιθανού δανεισμού της Ελλάδας, ο οποίος θα είναι «σχεδόν αντίγραφο» των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το συνολικό ποσό, αλλά και η ωρίμανση μιας πιθανής χρηματοδότησης της χώρας, θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες της χώρας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ και η Κομισιόν θα αναλύσουν ένα ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα και θα καθορίσουν το ποσό και τη διάρκεια του δανείου.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει ότι δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι είναι όντως έτσι και να καθορίσουν το απαιτούμενο ποσό και την ωρίμανση του δανείου.

Σε πολιτικό επίπεδο, αν και η πληροφορία προκαλεί χαμόγελα ανακούφισης στα κυβερνητικά στελέχη, το μόνο που τονιζόταν αργά το απόγευμα ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει, εκτός απροόπτου, να προσφύγει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού βοηθείας και στήριξης. Επισημάνθηκε, δε, με έμφαση το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνη της, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε ακραίες λύσεις.

Βεβαίως, το γεγονός και μόνο ότι έστω σε τεχνικό επίπεδο η ΕΕ ασχολήθηκε τόσο σοβαρά με την περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, δείχνει ότι προβλέπουν ακόμη πιο μεγάλες δυσκολίες δανεισμού, που θα φέρουν σε αδιέξοδο τη χώρα και σε δύσκολη θέση την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου