Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Επιβλαβές για την υγεία του ανθρώπου το τρικλοζάν;

Η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει κατά πόσο είναι ασφαλές το τρικλοζάν, δηλαδή ο αντιβακτηριδιακός παράγοντας που χρησιμοποιείται ευρέως σε σαπούνια, οδοντόπαστες και διάφορα άλλα προϊόντα.

Η υπηρεσία επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος για να συστήσει αλλαγές στη χρήση του τρικλοζάν, ωστόσο κάποιες πρόσφατες μελέτες θα πρέπει να αξιολογηθούν.

Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Έντουαρντ Μάρκεϊ έχει ζητήσει να τεθούν αυστηρά όρια για τη χρήση της ουσίας αυτής. «Παρά το γεγονός ότι αυτό το χημικό βρίσκεται στα πάντα, από τα σαπούνια μέχρι τις κάλτσες, υπάρχουν πολλά ανησυχητικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του και τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις του, ιδίως στα παιδιά. Καλώ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση του τρικλοζάν στα σαπούνια και τα κρεμοσάπουνα, τα παιδικά προϊόντα και τα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα».

Η FDA, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το τρικλοζάν μπορεί να είναι επιβλαβές για τους ανθρώπους. Ανέφερε όμως ότι σε μια μελέτη σε ζώα διαπιστώθηκε ότι η ουσία αυτή μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία. Άλλες εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν πως τα βακτήρια μπορεί να αποκτήσουν αντίσταση στο τρικλοζάν κατά τρόπο που τα βοηθά επίσης να είναι ανθεκτικά και στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν όμως και άλλες μελέτες που έδειξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως κάτι τέτοιο έχει συμβεί στη φύση.

Η ένωση κατασκευαστών σαπουνιών και απορρυπαντικών (SDA) έχει κατ' επανάληψη υπερασπιστεί την ασφάλεια του τρικλοζάν που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα εδώ και 30 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου