Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Goldman Sachs: Η Ελλάδα στο ΔΝΤ με νέες θυσίες

Η Ελλάδα δεν θα γλυτώσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο θα προσφύγει υποχρεωτικά,  καθώς χωρίς το δάνειο του ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ταμειακές της ανάγκες.

Όμως, το γεγονός θα σημάνει νέα σκληρά μέτρα, αυτή τη φορά, σε όλο το οικονομικό φάσμα (ιδιωτικό τομέα), με περικοπές μισθών και μαζικές απολύσεις που θα προκαλέσει η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
    
Η εκτίμηση αυτή έρχεται από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία προεξοφλεί την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας, που επί της ουσίας ισοδυναμεί με προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και συνάμα κρίσιμοι για τα ελληνικά δημοσιονομικά και, για να ανταποκριθεί η Αθήνα στις ανάγκες της, θα πρέπει να κάνει χρήση του διμερούς μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα -που, ως γνωστόν, ήταν από τις «οδηγούς» της διεθνούς οικονομικής κρίσης και σώθηκε από την κατάρρευση χάρις στην παρέμβαση του αμερικανικού Δημοσίου - επισημαίνει μια σειρά από ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας.

α) Αν η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ για να παράσχει βοήθεια,

β)Ποιο θα είναι το ύψος της ευρωπαϊκής βοήθειας και το κόστος δανεισμού που θα προκύψει για την Ελλάδα,

γ) και αν τελικά το συγκεκριμένο σχήμα βοηθείας θα είναι αρκετό για τη χώρα μας.

Σε πραγματικούς αριθμούς, η Goldman Sachs οριοθετεί τον δανεισμό στα 20 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει το 1/3 του ποσού με επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% και η ΕΕ θα δώσει τα 2/3 (όπως προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών) με επιτόκιο 4% έως 5%.

Η Goldman Sachs ταυτόχρονα χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ υποπτεύεται ότι με αφορμή αυτή την επίσκεψη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους όρους που θα θέσει ο οργανισμός για την παροχή δανείων στην Αθήνα.

Κατά την Goldman Sachs, το ΔΝΤ θα απαιτήσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω περικοπών στο κόστος εργασίας.

Ενδεχομένως να απαιτηθεί η περικοπή κατά 15%-20% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Αυτό θα σημάνει πολύ απλά έκρηξη της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου