Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Δικάζεται έπειτα από 30 χρόνια...

Η Ισπανία ενέκρινε σήμερα την έκδοση ενός Ολλανδο-αργεντινού πιλότου στην Αργεντινή, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη δολοφονία πολιτικών κρατουμένων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας πριν από 30 χρόνια.

Η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης ήταν το τελικό βήμα προκειμένου ο Julio Alberto Poj, υποπλοίαρχος εν αποστρατεία του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής με ολλανδική υπηκοότητα, να απελαθεί στην Αργεντινή έπειτα από την έκδοση διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψή του το 2009.

Ο Poj συνελήφθη με την κατηγορία ότι περηφανευόταν για τη δολοφονία πολιτικών κρατουμένων στον ποταμό Πλάτα στη διάρκεια του «Βρώμικου Πολέμου» της Αργεντινής (1976-1983).

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του «Βρώμικου Πολέμου», μιας καταστολής με θύματα φερόμενους ως αριστερούς και άλλους αντιπάλους της στρατιωτικής χούντας, αναφέρει κυβερνητική έκθεση της Αργεντινής.

Το 2003 ο σκηνοθέτης Christopher Hampton περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την περίοδο εκείνη, μέσα από την ταινία του, «Imagining Argentina», με πρωταγωνιστές τον Antonio Banderas και την Emma Thomson.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου