Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ινδονησία

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στη 01:15 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σουμάτρα της Ινδονησίας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.



Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 46 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εκτιμάται ότι βρίσκεται 205 χιλιόμετρα δυτικά της Sibolga. Tο Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού σήμανε "συναγερμό" για τσουνάμι. "Με βάση τα ιστορικά στοιχεία των σεισμών και των τσουνάμι στην περιοχή δεν θεωρούμε πως υπάρχει απειλή για ένα μεγάλο καταστροφικό τσουνάμι", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κέντρου.

Όμως προστίθεται πως υπάρχει πιθανότητα τοπικού τσουνάμι που θα πλήξει τις ακτές σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των εκατό χιλιομέτρων από το επίκεντρο.



Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Ωστόσο, τουλάχιστον τρεις μετασεισμοί σημειώθηκαν ανοικτά της επαρχίας Ατσέχ, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών στη Σουμάτρα.

Πανικός έχει κυριεύσει τους κατοίκους στο νησί Σιμεουλούε στο Ατσέχ, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Metro TV μετέδωσε πως κάτοικοι ορισμένων περιοχών έχουν ζητήσει καταφύγιο σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η πολύπαθη Ινδονησία, στις 26 Δεκεμβρίου 2004 έζησε ένα φονικό σεισμό μεγέθους 9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είχε ακολουθήσει ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, τσουνάμι, που έπληξε 14 χώρες και έφθασε μέχρι και τα παράλια της Δυτικής Αφρικής.

Ο τελικός απολογισμός ήταν 186.983 νεκροί, 42.883 αγνοούμενοι, και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου