Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η γενιά των 500 ευρώ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εργατικού Κέντρου Βόλου, εκτιμάται ότι περίπου 3.000 εργαζόμενοι απασχολούνται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Η πλήρης απασχόληση εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης υποχωρεί εντυπωσιακά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία και προωθούνται κάθε μήνα στο υπουργείο Εργασίας.

Η αυξημένη ανεργία και η οικονομική ύφεση που πλήττει και τη Μαγνησία ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται σε απασχόληση με δυσμενέστερους γι’ αυτούς όρους και μηνιαίες αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 480 με 500 ευρώ.

Το πρόβλημα της απασχόλησης στο νομό Μαγνησίας καταγράφεται πλέον ιδιαίτερα έντονο λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας και της συρρικνωμένης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Η ανεργία στο νομό Μαγνησίας υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει το 16%, δίχως να υπολογίζεται η μη καταγραφή ως ανέργων των νέων αγροτών, των εργαζομένων, έστω και μία ώρα, των ανασφάλιστων ομήρων στα STAGE και των προγραμμάτων κατάρτισης για όσο αυτά διαρκούν.

Το νομοθετικό πλαίσιο για τη μερική απασχόληση έχει κενά, με αποτέλεσμα η κατηγορία των εργαζομένων με μερική απασχόληση κάτω των 4 ωρών ημερησίως να κινδυνεύει να μείνει εκτός συνταξιοδότησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου