Κυριακή 11 Απριλίου 2010

30 δισ. με 5% επιτόκιο η ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα

- Συμφώνησαν για οικονομική βοήθεια 30 δις ευρώ για τον πρώτο χρόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης
- Σταθερό 5% για τρία χρόνια θα είναι το επιτόκιο
- "Η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός" δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup







Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αναφέρουν ότι συμφώνησαν τους όρους της οικονομικής στήριξης που θα δοθεί στην Ελλάδα, αν χρειαστεί, με σκοπό να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ.

Στο έκτακτο συμβούλιο του Eurogroup που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής, έλαβαν μέρος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι τον κεντρικό συντονισμό των διμερών δανείων θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ο παράγοντας που θα εκταμιεύει. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε αυτό το μηχανισμό στήριξης με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή ανάλογα με το ΑΕΠ τους και θα δανείζουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο χωρίς. "Το συνολικό ποσό που θα αναλάβουν τα κράτη της ΕΕ για την πρώτη χρονιά θα ανέλθει στα 30 δις ευρώ. Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Είμαστε έτοιμοι για το αν θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός και το σύνθημα θα το δώσει η Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι: "Τα μέλη της ευρωζώνης πήραν μια σημαντική απόφαση, ώστε να ενεργοποιηθεί όταν καταστεί απαραίτητο, η βοήθεια προς την Ελλάδα. Όλα τα εργαλεία είναι έτοιμα στην εργαλειοθήκη μας, ώστε να χρησιμοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση. Τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει για το ποσό της βοήθειας του πρώτου έτους. Το κόστος θα είναι περίπου 5% σε σταθερό επιτόκιο για δάνειο τριετούς διάρκειας και κάτω από 4% σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ο Ολι Ρεν αφού ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του διαδικασίες και τους δικούς του κανόνες δήλωσε βέβαιος πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο κοινό αυτό πρόγραμμα λόγω της στενής συνεργασίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και λόγω της εμπειρίας που υπάρχει πλέον από τη δανειοδότηση των χωρών μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης. Ο κοινοτικός επίτροπος δεν θέλησε να πει ποιό θα είναι το ύψος της δανειοδότησης από το ΔΝΤ, άφησε όμως εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θα ισχύσει η αρχή 2/3 βοήθεια από την Ευρωζώνη και 1/3 από το ΔΝΤ.

"Στις 25 Μαρτίου πήραμε μια απόφαση ορόσημο για την Ελλάδα. Σήμερα με την απόφαση του Eurogroup το δίχτυ ασφαλείας πήρε συγκεκριμένη μορφή και η ευρωπαϊκή αλληλεγκύη πήρε σάρκα και οστά", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την άφιξή του στην Κύπρο. "Η σημερινή εξέλιξη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα είναι μια σημαντική απόφαση για την ίδια την Ευρώπη, την ίδια την ΕΕ, καθώς η Ευρώπη στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, με την κοινή μας μοίρα", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Από το πρωί ο κ. Παπανδρέου είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο τη ΕΕ Ρομπάι, τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόσο και τον πρόεδρο του Eurogroup Γιούνκερ.

Ως «εξαιρετικά σημαντική απόφαση, πάνω από τις προσδοκίες της χώρας και με επιτόκια χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούνταν αρχικά» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την απόφαση. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, που «αποτελεί ένα σαφέστατο δίχτυ ασφαλείας», καθώς όπως πρόσθεσε «έχουμε στόχο και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές».

Την πλήρη ικανοποίησή του για την συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε δήλωσή του, ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί σαφή και ισχυρή δέσμευση, η οποία αποδεικνύει ότι η ευρωζώνη κάνει αυτό που χρειάζεται για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, αλλά και για να στηρίξει την Ελλάδα.

Το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις Βρυξέλλες με θέμα το κοινό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ελληνικών αρχών.

Διαβάστε επίσης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου