Κυριακή 11 Απριλίου 2010

'Εξι άτομα στα χέρια της Αστυνομίας




Με μία ασυνήθιστα λιτή ανακοίνωση η Ελληνική Αστυνομία γνωστοποίησε την προσαγωγή- αρχικά- τεσσάρων ατόμων μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα για δραστηριότητες στον πυρήνα της Ένοπλης Βίας στην Ελλάδα. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή και πέμπτου ατόμου, από την περιοχή της Νεάπολης Εξαρχείων, ενώ τα ξημερώματα, αναφέρθηκε επίσης η προσαγωγή δύο ακόμη ατόμων.

Η επιχείρηση εντοπισμού τους εξελίσσεται από την ημέρα του ενόπλου επεισοδίου στη Δάφνη, τα ξημερώματα της 10ης Μαρτίου, όπου μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών έπεσε νεκρός ο Λάμπρος Φούντας . Στη συνέχεια και μετά από έρευνες ανακοινώθηκε πώς ο Φούντας ήταν ενεργό μέλος του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Η είσοδος της φερόμενης ως γιάφκας στη Νέα Ιωνία



Κατά τις αρχές, οι τέσσερις συλληφθέντες, με καταγωγή από το Βόλο και τη Γλυφάδα, εντοπίστηκαν μετά από έρευνα σε σπίτια, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στη Νέα Ιωνία.

Πάντα κατά την Αντιτρομοκρατική σε αυτό το σπίτι βρέθηκαν κείμενα που μοιάζουν με προκηρύξεις του "Επαναστατικού Αγώνα και άλλα στοιχεία που οδήγησαν στις προσαγωγές υπόπτων. Μια άλλη γιάφκα κατά την Αστυνομία, εντοπίστηκε στην Γαλάζια Ακτή στο Λαγοννήσι, όπου, επίσης, διεξήχθη έρευνα με την παρουσία της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ενώ με τη συνολική έρευνα ασχολούνται 10 εισαγγελείς. Έρευνα έγινε και σε ένα άλλο σπίτι στην οδό Δερβενίων, στα Εξάρχεια.


Από κύκλους της Αντιτρομοκρατικής διοχετεύεται ότι στα σπίτια που ερευνήθηκαν βρέθηκαν εργαλεία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανιχνεύτηκαν και ίχνη πυρίτιδας.

Δηλώσεις κατοίκου της περιοχής, στη Νέα Ιωνία
Δύο από τα άτομα είναι γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο ενώ η γυναίκα είναι η φίλη ενός εξ αυτών.

Ένας εκ των δύο, είχε συλληφθεί το 1998 όταν σε βόμβα που δεν εξεράγη βρέθηκε αποτύπωμά του. Στην κατοχή του  βρέθηκε τότε ποσότητα εκρηκτικών καθώς και αριθμός όπλων. Είχε καταδικαστεί αρχικά σε φυλάκιση 15 ετών, στο εφετείο όμως, η ποινή μειώθηκε κατά πολύ, αφού ο εισαγγελέας είχε αποδεχθεί ότι ο κατηγορούμενος είχε αποπειραθεί να κατασκευάσει βόμβα η οποία από κατασκευαστικό λάθος δεν επρόκειτο να λειτουργήσει, αλλά και ότι ο κατηγορούμενος δεν έπραξε από δόλο. Εντύπωση είχε προκαλέσει η άκαμπτη στάση του στο δικαστήριο, που του προσέδωσε τον χαρακτηρισμό του «σκληρού», γενικά όμως θεωρείται άτομο μειωμένης αντίληψης. Αποφυλακίστηκε τότε αμέσως μετά το εφετείο, αφού είχε εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του. Ο δεύτερος συλληφθείς, είναι η φίλη του.

Ο αντιεξουσιαστής είχε παλαιότερα συλληφθεί για ανυποταξία, αφού ήταν γνωστός αντιρρησίας συνείδησης, προφυλακίστηκε και μετά από απεργία πείνας αφέθηκε ελεύθερος. Δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί στόχο για τις αρχές ασφαλείας που τον παρακολουθούσαν συστηματικά και μάλιστα τον είχαν αναζητήσει δύο φορές στα Κύθηρα, όπου τον φιλοξενούσε φίλος του, όταν από λατομείο του νησιού εκλάπη ποσότητα εκρηκτικών.

Ανακρίνεται και η φίλη του, η οποία πρόσκειται επίσης στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Πρέπει να σημειωθεί ότι, τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι κατηγορούμενοι αρνούνται κάθε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ζήτησαν να επικοινωνήσουν με τους συνηγόρους τους.

Και επικοινωνιακά «παιχνίδια» από τη ΓΑΔΑ
Σε ότι αφορά τον τρίτο, εντύπωση προκαλεί ότι μέχρι αργά το βράδυ, από κύκλους της ΓΑΔΑ διοχευτευόταν  επίμονα το όνομα πασίγνωστου  αντιεξουσιαστή, με συνεχή συμμετοχή σε πορείες και διαδηλώσεις που παλαιότερα είχε καταδικαστεί για ληστεία. Ο ίδιος  έχει πολλές φορές δημόσια εκφράσει την αντίθεσή του στην ποινικοποίηση του αντιεξουσιαστικού χώρου.  Αργότερα οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι ο αντιεξουσιαστής δεν βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων.

Ο τέταρτος συλληφθείς φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στη Νέα Ιωνία, επί της οδού Λυκούργου 2. Η Αστυνομία ερεύνησε και ένα άλλο σπίτι στη Γαλάζια Ακτή στο Λαγοννήσι, επί της οδού Κύπρου και Ανθέων. Μιλώντας στη zougla.gr οι γείτονες, λένε ότι το σπίτι είχε ενοικιαστεί τα 2,5 τελευταία χρόνια και αμέσως οι ένοικοι είχαν τοποθετήσει γύρω από την περίφραξη έναν φράκτη από μπαμπού για να μην φαίνονται. Όπως λένε το σπίτι επισκέπτονταν 3 άνδρες που δεν είχαν επαφή με τους γείτονες.

Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν τις επόμενες ώρες να υπάρξουν και νέες συλλήψεις.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής άρχισε πριν από τρείς ημέρες μετά από πληροφορία για ενδεχόμενο ένοπλο χτύπημα. Η Αντιτρομοκρατική αναζητούσε δύο αυτοκίνητα (το ένα με κλεμμένες πινακίδες) και το δεύτερο χρώματος λευκού. Επίσης η Αστυνομία αναζητούσε δύο μοτοσυκλέτες. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες που διοχετεύονται από κύκλους της Αστυνομίας επιχειρούν να συνδέσουν τις προσαγωγές – συλλήψεις με γνωστά ένοπλα χτυπήματα, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό κατά της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδέχεται η επίσκεψη αφορούσε την ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις συλλήψεις.

Πάντως από το βράδυ της Παρασκευής βοούσε η Αθήνα για επερχόμενη σοβαρή εξέλιξη στον χώρο της Ένοπλης Βίας χωρίς ωστόσο να ήταν σαφές εάν επρόκειτο για συλλήψεις ή για ένα ακόμη χτύπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου