Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Διαμάχη Ευρώπης - ΔΝΤ με «έπαθλο» την Ελλάδα

Έκτακτη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πραγματοποιείται σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, με στόχο να συζητηθεί και να καθοριστεί ο ρόλος του στον μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα.

Ο ρόλος του ΔΝΤ - που με πρόσχημα το δάνειο στην Ελλάδα- αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Ευρωζώνης είναι σημείο τριβής και διαμάχης.

Εδώ και αρκετά 24ωρα -παρά την τελική υιοθέτηση «μικτού σχεδίου» ΔΝΤ και Ευρώπης-, αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της Γηραιάς Ηπείρου συνεχίζουν να βλέπουν διστακτικά πιθανή εμπλοκή του Ταμείου στα εσωτερικά της Ευρωζώνης.

Οποιοδήποτε πακέτο για την Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ «θα είναι πρόγραμμα του ΔΝΤ και, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα, το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους που θα της τεθούν» ανέφερε ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα εμπλακεί μόνο εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από την Ελλάδα.

«Η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα δεν είναι στο πρόγραμμα και πρόκειται για έσχατη λύση» ανέφερε ο Γιόζεφ Μακούτς, μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ελλάδα πιστεύουν ότι θα χρειαστεί η συνδρομή του ΔΝΤ» συνέχισε ο κ.Μακούτς.

Τα σχόλιά του κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος αρκετών αξιωματούχων τις παραμονές της Συνόδου: ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε εκφράσει «την προτίμησή του για ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε χαρακτηρίσει «πολύ άσχημο» το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί αρμοδιότητα στο ΔΝΤ στο σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου