Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η Κομισιόν ερευνά «ύποπτα» παιχνίδια με τα ελληνικά CDS


Υπό έρευνα θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο να αναπτύχθηκαν και σε ποιο βαθμό ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των ελληνικών CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών).

 αρμόδιος Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρουν σε αυτή την αγορά. Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσοι λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».

Για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι, όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές.

«Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει, τον Δεκέμβριο, νέο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο πως «όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση», αλλά και ότι το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός». Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι «και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου