Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας


Από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα. Ανεκτίμητης αξίας τα ευρήματα. Ανακοινώσεις σήμερα από υπουργό Πολιτισμού και Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.


ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό εντόπισαν οι αστυνομικοί της Aσφάλειας Αττικής στην κατοχή τριών αρχαιοκάπηλων στο χωριό Κλένια Κορινθίας.

Πρόκειται για δύο αγάλματα, που παριστούν Κούρους, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι είχαν βρει πριν από οκτώ μήνες σε ανασκαφή στην περιοχή και αναζητούσαν αγοραστές. Και τα δύο αγάλματα έχουν σπασμένα τα πόδια αλλά υπάρχουν όλα τα τμήματα, ενώ το ένα άγαλμα έχει σπασμένη και την κεφαλή.

Οι αστυνομικοί της δίωξης αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής είχαν πληροφορίες ότι άτομα που μένουν στην περιοχή της Νεμέας διαπραγματεύονταν την πώληση των δύο αγαλμάτων αντί πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά οι αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι είναι επαγγελματίες αγρότες -οι δύο με καταγωγή από την Κλένια και ο τρίτος από τη Νεμέα- ήρθαν σε επαφή με δύο ενδιαφερόμενους με τους οποίους συμφώνησαν την τιμή και συναντήθηκαν στην Κλένια το βράδυ της Παρασκευής.

Κατά τη συνάντηση αρχαιοκαπήλων και «αγοραστών» οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους συλλάβουν αλλά τελικά όλοι κατάφεραν να ξεφύγουν εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι. Τα αγάλματα βρίσκονταν το ένα στο αυτοκίνητο του ενός από τους αρχαιοκάπηλους και το άλλο σε αποθήκη του ίδιου, στο χωριό. Τελικά ο συγκεκριμένος αγρότης συνελήφθη λίγο αργότερα, ενώ την επόμενη ημέρα παραδόθηκε και ο δεύτερος από τη Νεμέα στο Αστυνομικό Τμήμα Άργους. Διαφεύγει ο τρίτος αρχαιοκάπηλος ο οποίος σύμφωνα με αστυνομικές πηγές θεωρείται ο «εγκέφαλος» και έχει απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του τρίτου αρχαιοκαπήλου καθώς και των δύο αγοραστών.

Ανακοινώσεις για την υπόθεση θα κάνουν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Λευτέρης Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου