Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ανοίγει ο δρόμος για την καύση νεκρών


Υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση με πρωτοβουλία του υπουργείου περιβάλλοντος.

Σύντομα θα λειτουργήσει το πρωτο Κέντρο αποτέφρωσης νεκρών, μετα την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Συνυπογράφουν υπουργείο εσωτερικών και υπουργείο υγείας.

Οπως δήλωσε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, βασικός στόχος του υπουργείου "είναι να εναρμονιστούμε με τη διεθνή πρακτική των ανεπτυγμένων χωρών, όπου η πολιτεία δίνει στο άτομο την ελευθερία επιλογής του τρόπου ταφής, ανάλογα με τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές προτιμήσεις του".

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,


σύντομα θα ανακοινωθεί η ακριβής θέση της χωροθέτησης και έναρξης του πρώτου κέντρου αποτέφρωσης νεκρών. Στη συνέχεια ο Δήμος στον οποίο θα ανήκει θα προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου κατασκευής.Στην απόφαση ορίζεται η χωροθέτηση των κέντρων αποτέφρωσης νεκρών με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρούνται οι οριακές τιμές εκπομπών αερίων ρύπων.Συμειώνεται οτι, η αποτέφρωση νεκρών ισχύει στη Γαλλία από το 1789, στη Βρετανία από το 1884 και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του ’30. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσοστά αποτέφρωσης θανόντων ξεπερνούν το 50% σε Βρετανία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, κ.ά. Στη χώρα μας οι πρωτοβουλίες άρχισαν το 1987 και το 2006 ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος (3448/2006, αρ. 35). Ακολούθησε το Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Μαρτίου 2009, όπου εξειδικεύτηκαν οι προϋποθέσεις αποτέφρωσης νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου