Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ασαφές αν η χρήση του κινητού προκαλεί καρκίνο στον εγκέφαλο


Αβέβαιο εξακολουθεί να παραμένει αν η αυξημένη χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εγκεφάλου.

 έρευνα Interphone, η πιο μεγάλη που έχει γίνει μέχρι στιγμής για τους κινδύνους που συνδέονται με τα κινητά τηλέφωνα, δεν κατέληξε ξεκάθαρα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, όμως εκτιμά ότι, εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης χρήσης των κινητών, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί.

«Η έρευνα δεν αποδεικνύει την ύπαρξη αυξημένου κινδύνου, όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο συμπέρασμα, διότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο η δρ Ελίζαμπεθ Κάρντις, βασική ερευνήτρια.

Η Interphone αναφέρει ότι υπάρχουν 40% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης γλοιωμάτων και 15% πιθανότητες εμφάνισης μηνιγγιωμάτων σε όσους ανθρώπους χρησιμοποιούν συχνά το κινητό τους, και μάλιστα «από την πλευρά του κεφαλιού που τοποθετούν το κινητό». Όμως στατιστικά σφάλματα ή λάθη περιορίζουν την ισχύ των συμπερασμάτων και «μας εμποδίζουν να καταλήξουμε σε μία αιτιακή ερμηνεία».

Η έρευνα διεξήχθη από τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από το 2000 σε 13 χώρες (Γερμανία, Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Βρετανία, Σουηδία) με συμμετοχή περίπου 13.000 ανθρώπων. Είχε στόχο να αποδείξει μία ενδεχόμενη σχέση μεταξύ της χρήσης των κινητών τηλεφώνων επί δέκα χρόνια και των καρκίνων του εγκεφάλου, του ακουστικού νεύρου και του παρωτιδικού αδένα.

Στην έρευνα διαγνώστηκαν 2.708 περιπτώσεις γλοιωμάτων και 2.409 περιπτώσεις μηνιγγιωμάτων.

Η πλειονότητα όσων πήραν μέρος στην έρευνα είχαν δηλώσει ότι χρησιμοποιούν πολύ συχνά το κινητό τους, με μηνιαίο μέσο όρο τις 2 με 2,5 ώρες. Οι πιο συχνοί χρήστες (το 10% του συνόλου) το χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο μισή ώρα κάθε ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου