Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Στο σκαμνί ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής

Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα, ο οποίος κατηγορείται για τις πολιτικές δολοφονίες 32 κρατουμένων τους μήνες που ακολούθησαν το πραξικόπημα του 1976, επέστρεψε στο δικαστήριο.

Ο άλλοτε επικεφαλής της χούντας, 84 ετών σήμερα, παρουσιάστηκε ενώπιον των δικαστών με κοστούμι και γραβάτα. Η υπόθεση επανεκδικάζεται για πρώτη φορά μετά το 1985, όταν είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, την οποία ακύρωσε πέντε χρόνια αργότερα απονέμοντας στο Βιντέλα χάρη ο τότε πρόεδρος Κάρλος Μένεμ.

Ο Βιντέλα καλείται να λογοδοτήσει για τις εκτελέσεις 32 πολιτικών κρατουμένων και τις απαγωγές και τους βασανισμούς άλλων έξι μαζί με 30 συγκατηγορούμενούς του, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο στρατηγός ε.α. Λουτσιάνο Μενέντες, που είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για δυο άλλες υποθέσεις. Οι δύο άνδρες συζήτησαν λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας. Περίπου εξήντα μάρτυρες θα εξεταστούν στην διάρκεια της δίκης, που αναμένεται να διαρκέσει ως το τέλος του 2010.

"Η δίκη αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες του είδους της", δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας στην Κόρδοβα Κάρλος Χονέγια, 34 ετών, που γεννήθηκε λίγο πριν επιβληθεί η στρατιωτική δικτατορία.

Πολλά από τα παιδιά των θυμάτων παρέστησαν στην ακροαματική διαδικασία. "Η δίκη αυτή θα μας βοηθήσει να ανασυνθέσουμε την ιστορία μας", δήλωσε ο 37χρονος Μαρτίν Μοσέ, γιος του Μιγκέλ Άνχελ Μοσέ, που είχε δολοφονηθεί την 17η Μαΐου 1976, μαζί με άλλα πέντε άτομα. Ο Μαρτίν ανακάλυψε την πραγματική του ταυτότητα μόλις το Φεβρουάριο του 2009.

Ο Πάμπλο Μπαλούστρα, επίσης 37 ετών, γιος του Πάμπλο Αλμπέρτο Μπαλούστρα, ο οποίος είχε δολοφονηθεί την 11η Νοεμβρίου 1976, δήλωσε ότι "είμαι ευτυχής που επιτέλους αυτοί οι τύποι δικάζονται. . . Ήμουν τριών ετών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας μου. Αλλά στα 9 μου έμαθα ότι τον είχαν σκοτώσει".

Ο Βιντέλα, πιστός καθολικός, τηρούσε προφίλ "μετριοπαθούς" στρατιωτικού πριν τεθεί επικεφαλής της χούντας που κατέλαβε την εξουσία την 24η Μαρτίου 1976 και διατήρησε την εξουσία στη χώρα ως το 1981. Η περίοδος αυτή ήταν η αγριότερη της στρατιωτικής διακυβέρνησης (1976-1983), στην διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι "εξαφανίστηκαν", σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι νόμοι περί αμνηστίας ανακλήθηκαν από την εθνοσυνέλευση το 2003 και η απονομή χάριτος στο Βιντέλα το 1990 κρίθηκε αντισυνταγματική το 2007.

Ο Βιντέλα είχε διωχθεί για απαγωγές βρεφών --παιδιών αντιφρονούντων--, εγκλήματα που δεν κάλυπτε η χάρη που του είχε δοθεί, και από το 1998 ως το 2008 τελούσε υπό κατ' οίκον σύλληψη, πριν μεταφερθεί στη φυλακή εν αναμονή της κατάληξης των πολλαπλών διώξεων που αντιμετώπιζε. Οι υποθέσεις που αφορούν απαγωγές βρεφών αναμένεται να αρχίσουν να εκδικάζονται το Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση στην δίκη του για την δολοφονία, το 1976, ενός φοιτητή, του Σεσίλιο Καμενέτσκι. Θα δικαστεί επίσης για άλλες 40 ανθρωποκτονίες, περιλαμβανομένης και εκείνης ενός γερμανού φοιτητή, του Ρολφ Στάβοβιοκ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου