Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

Τουρκικό δικαστήριο ακυρώνει μερικώς τη συνταγματική αναθεώρηση

Τη μερική ακύρωση της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης αποφάσισε αργά το απόγευμα το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο. Η κυβέρνηση Ερντογάν όμως αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Εδώ και μέρες συζητείται έντονα στην Άγκυρα το ενδεχόμενο να προκηρύξει η κυβέρνηση πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που το Δικαστήριο έκρινε άκυρη την αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε το τμήμα εκείνο της αναθεώρησης που σχετιζόταν με την εκλογή μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων. Όπως είπε, δεν έγινε δεκτό το τμήμα της προσφυγής για ασφαλιστικά μέτρα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εμπόδιο για το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 12 Σεπτεμβρίου προς έγκριση της αναθεώρησης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης και η τακτική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Σουάτ Κιλίτς είπε πως "το Συνταγματικό Δικαστήριο επενέβη στη νομοθετική εξουσία". Ο Ντενρκίρ Μεχμέτ Φιράτ, άλλος κυβερνητικός βουλευτής, υποστήριξε ότι "το Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε το Σύνταγμα".

Η συμπολίτευση εδώ και καιρό υπογράμμιζε ότι το Δικαστήριο με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να κρίνει την αναθεώρηση επί της ουσίας, αλλά μόνο επί της διαδικασίας με την οποία εγκρίθηκε. Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι κρίση επί της ουσίας, δηλαδή επί του περιεχομένου της αναθεώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου